Evropa

Nastavak sukoba Brisela i Varšave: Sud EU kažnjava Poljsku s milion evra dnevno

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/10/2021

-

13:29

Nastavak sukoba Brisela i Varšave: Sud EU kažnjava Poljsku s milion evra dnevno
Poljska i EU zastava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najviši sud Evropske unije je naložio Poljskoj da plaća kaznu od milion evra dnevno zbog toga što nije suspendovala disciplinsku komoru Vrhovnog suda.


Odluka Evropskog suda pravde je usledila nakon što je Evropska komisija zatražila "finansijske kazne'' kako bi se obezbedilo poštovanje presude iz jula, prenosi agencija AP.

"Svojim danas donetim nalogom, potpredsednik Suda nalaže Poljskoj da plaća Komisiji periodičnu kaznu od 1.000.000 evra dnevno, od datuma kada je ta naredba uručena Poljskoj i sve dok država članica ne ispunjava obaveze ili, ako to ne učini, do datuma uručenja pravosnažne presude", navodi se u današnjem saopštenju Evropskog suda pravde.

Sud je saopštio da je kazna "neophodna kako bi se izbegla ozbiljna i nepopravljiva šteta po pravni poredak Evropske unije i vrednosti na kojima je ta Unija zasnovana", a posebno šteta po vladavinu prava.

Sud u Luksemburgu se fokusirao na nalog da se zaustavi rad spornog disciplinskog tela za kažnjavanje sudija. Prema presudama Evropskog suda pravde, ta aktivnost nije kompatibilna sa pravilima EU o nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa.

Evropska komisija, koja nadgleda poštovanje evropskih zakona, želela je da sud sa sedištem u Luksemburgu izrekne dnevnu novčanu kaznu Poljskoj sve dok ne unapredi funkcionisanje poljskog Vrhovnog suda i suspenduje nove zakone, koji, prema tvrdnjama Brisela, potkopavaju nezavisnost pravosuđa.

Tačka sporenja je disciplinska komora poljskog Vrhovnog suda, telo kome je vladajuća partija dala ovlašćenje da disciplinuje sudije.

Međutim, mnoge sudije u Poljskoj doživljavaju komoru kao sredstvo pritiska na sudije da donesu odluke u korist vlasti.

Evropski sud pravde je u julu naložio suspenziju disciplinske komore, ali ona i dalje funkcioniše.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je izjavio prošle nedelje u Evropskom parlamentu da će komora biti ukinuta, ali nije naveo precizan vremenski okvir. Posmatrači su primetili odsustvo predloga zakona o ukidanju tog disciplinskog tela.

Zemlje EU već godinama upozoravaju na navodno nazadovanje demokratskih principa u Poljskoj kada je reč o nezavisnom pravosuđu i slobodnim medijima, navodi AP.

Sukob je ponovo izbio u prvi plan početkom ovog meseca kada je poljski Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju prvenstvo nad zakonima Evropske unije.

Finansijske sankcije Poljskoj zatražila je 9. septembra komisija EU odgovorna za praćenje vladavine prava u EU.

"Pravosudni sistem cele Evropske unije mora da bude nezavisan i pošten", rekla je ranije predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Poljski ministar prave Zbignjev Ziobro, sa druge strane, govorio je da je reč o "agresiji protiv Poljske".

Početkom meseca poljski Ustavni sud presudio je da su pojedini članovi povelje Evropske unije neustavni u toj zemlji, čime je osporeno ključno načelo evropskih integracija, a EU je optužila poljsku vladu za politizaciju poljskih sudova, uključujući i Ustavni sud.

Poljska vlada predvođena strankom Pravo i pravda (PiS), podsetimo, spori se sa EU oko niza pitanja koja se tiču sudova, slobode medija, LGBT prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa