Briselske vesti

"Šamar u lice": Lideri EU traže od Poljske da se pridržaava pravila i principa koja veže za sve članice

Komentari

Autor: Euronews

21/10/2021

-

20:54

"Šamar u lice": Lideri EU traže od Poljske da se pridržaava pravila i principa koja veže za sve članice
Samit lidera EU u Briselu - Copyright Tanjug/AP/John Thys

veličina teksta

Aa Aa

Lideri EU zatražili su od Poljske da se pridržava istih pravila i pravnih principa kao i sve ostale članice bloka.

Javni ukor, izrečeni uoči evropskog samita u Briselu, usledili su nakon vanredne presude poljskog ustavnog suda ranije ovog meseca koja je otvoreno prkosila primatu zakona EU, prenosi Euronews.

Premijer Irske Majkl Martin je uoči početka samita rekao da je Irska izuzetno nezadovoljna presudom poljskog ustavnog suda kojom se osporava primat zakona EU nad nacionalnim zakonima, i da će to jasno staviti do znanja na samitu lidera EU.

"Mi u Irskoj smo veoma zabrinuti, imamo dobre bilateralne odnose sa Poljskom, ali verujemo da je primat prava EU i Evropskog suda prave ključan za zaštitu građana širom Evrope". Izuzetno smo razočarani razvojem situacije i verujemo da je potrebno rešti situaciju u korist vladavine prava", rekao je Martin.

 
On je dodao da je presuda bila "šamar u lice" onim državama članicama koje su višemilionski donatori budžeta.

"Sve zemlje EU doprinose budžetu, ali, da bi preraspodelile bogatstvo, neke daju više od onoga što dobijaju, dok druge dobijaju više od onoga što daju.

Martin je takođe rekao da Irska očekuju da se druge zemlje EU pridržavaju zajedničkih pravila bloka, koja smo "svi potpisali".

Poljska je najveći primalac sredstava EU, pošto je 2020. godine dobila više od 18 milijardi evra.

 
Reči premijera Irske ponovili su čelnici Beneluksa (Belgija, Holandija i Luksemburg), koji svi potiču iz liberalnih partija i često su najglasniji protiv slučajeva demokratskog nazadovanja. 

"Nije poenta da Evropu tumačimo kao lične želje. I mi smo prihvatili da budemo zemlje članice, i imamo pravila, pa ih moramo poštovati", rekao je premijer Luksemburga Ksavijer Betel.

Lajen: U Poljskoj ništa novo, svi da zaštitimo EU vrednosti

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je ključno pitanje u sukobu Brisela i Varšave oko vladavine prava zapravo pitaje nezavisnosti pravosuđa u Poljskoj.

"To nije nista novo, ali sa presudom Ustavnog suda Poljske dobilo je novu dimenziju”, kaže fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je najavila da će na današnjem samitu razgovarati sa EU liderima o vladavini prava i poručila da svi moraju da preuzmu odgovornost kada je reč o zaštiti osnovnih EU vrednosti.

Španija i Holandija kritikuju Poljsku

Poljska mora da prihvati da je Evropska komisija čuvar Ugovora o EU, izjavio je danas španski premijer Pedro Sančes po dolasku na samit u Brisel, aludirajući na presudu poljskog suda kojom se osporava prvenstvo zakona EU.

"Evropska komisija je dužna da štiti prava svih građana u bloku od 27 država članica koje povezuje zajednička vladavina prava", izjavio je Sančes, a prenosi agencija Rojters.

Holandski premijer Mark Rute je poručio da će lideri EU morati da budu strogi po pitanju Poljske.

Prethodno je premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio da Varšava neće pokleknuti pred ucenama centralnih institucija Evropske unije, od kojih neke, kako tvrdi, preuzimaju na sebe pravo odlučivanja o nadležnostima zemalja članica, uključujući i o pitanju nacionalne bezbednosti.

Moravjecki je naglasio da Poljska poštuje prvenstvo zakona EU nad nacionalnim zakonima u oblastima u kojima države predaju nadležnosti EU, kao i da će na samitu težiti tome da se pronađe rešenje za tekući spor. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa