Briselske vesti

Francuski ministar najavio moguće sankcije Poljskoj ako ne bude poštovala zakone EU

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2021

-

11:04

Francuski ministar najavio moguće sankcije Poljskoj ako ne bude poštovala zakone EU
Francuski ministar najavio moguće sankcije Poljskoj ako ne bude poštovala zakone EU - Copyright Tanjug/AP /Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Francuski ministar za evropske poslove Klemen Bene, rekao je danas da bi EU mogla da preduzme finansijske sankcije protiv Poljske ako dijalog sa Varšavom o primatu evropskih zakona nad nacionalnim ne bude dao rezultata.

Početkom oktobra poljski Ustavni sud konstatovao je da elementi evropskog zakonodavstva nisu u saglasanosti sa poljskim Ustavom, podseća Rojters.

Podsetimo, lideri EU 27 okupiće se danas i sutra u Briselu na redovnom oktobarskom samitu šefova država i vlada zemlja članica, a sukob između Brisela i Varšave oko prvenstva prava Evropske unije koju je Ursula von der Lajen opisala kao "direktnu pretnju jedinstvu evropskog pravnog poretka", trebalo bi da bude centalna ovog susreta.

Višegodišnji spor oko sudske nezavisnosti u Poljskoj dostigao je novi nivo ranije ovog meseca kada je poljski Ustavni sud doneo presudu u kojoj je utvrđeno da su dva ključna člana ugovora EU nespojiva sa poljskim Ustavom.

Presuda poljskog suda se posmatra kao "nuklearni udar" na primat zakona EU, jedan od temeljnih principa unije. Osnovan davne 1964. godine, princip kaže da u svim slučajevima u kojima EU ima nadležnost zakoni bloka imaju prioritet nad nacionalnim zakonodavstvom, čak i nad ustavom jedne zemlje, piše Euronews.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa