Politika

Kakvi su izgledi za otvaranje novih klastera u pregovorima Srbije i EU posle izveštaja Evropske komisije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2021

-

22:22

potpis

veličina teksta

Aa Aa

Novim izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije je poslata snažna poruka ohrabrenja za dalji reformski proces na putu ka EU, rekao je pomoćnik ministarke za evropske integracije Miroslav Gačević i dodao da očekuje otvaranje novih klastera u pregovorima sa Srbijom. Odluka o otvaranju klastera je na državama članicama, i o tome će se raspravljati početkom decembra na radnim telima Evropskog saveta, istakao je urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija. 

Evropska komisija je juče predstavila izveštaj o napretku Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članistvo u Evropskoj uniji. U dokumentu se preporučuje otvaranje dva nova klastera u okviru pregovora, a to su klasteri 3 i 4.  

Euronews Srbija

 

Miroslav Gačević je u emisiji Euronews Veče rekao da je reč o kvalitetnom izveštaju, i da se na samom početku pohvaljuje to što je Srbija prihvatila novu metodologiju pregovaračkog procesa, na osnovu koje je restrukturitala svoje pregovaračke kapacitete. Dodao je da postoji jače političko upravljanje procesom, i da je veća uloga kabineta predsednika i premijerke.  

On je naročito istakao to što su pozitivno ocenjene reforme u oblasti vladavine prava, i rekao da je prvi put od 2016. godine sloboda izražavanja dobila pozitivnu ocenu, odnosno ograničen napredak.  

"U regionu dugo nije bilo pozitivnih signala za evrointegracije"

Nemanja Todorović Štiplija kaže da je primetno da je ovaj izveštaj pozitivniji u svom rečniku, ali, kako dodaje, kada se malo dublje zađe u izveštaj od rezimea, vide se određene konkretne situacije. On navodi da je trenutni momentum da treba da dođe do pozitivnih signala, jer ih dugo nije bilo u regionu kada je reč o evrointegracijama. 

Na pitanje da li očekuje da do kraja godine budu otvorena dva klastera, Gačević je naveo da se to može s punim pravom očekivati.  

"Ovaj izveštaj i ocene, zaista te skeptične države članice stavlja u jednu nezavidnu situaciju", rekao je on. Dodao je i da se reformiski procesi sprovode zbog građana.  

Euronews Srbija

 

Nemanja Todorović Štiplija ističe da će se o otvaranju klastera raspravljati početkom decmbra na radnim telima Evropskog saveta. Kaže i da u poslednje vreme postoji grupa zemalja koje su bile protiv otvaranja klastera, odnosno poglavlja, i da je reč o zemljama koje prate vladavinu prava u Srbiji. Kako dodaje, njima je izveštaj EK jedan segment koji prate, ali oni prate i situaciju na terenu kao i izveštaje raznih organizacija.  

Pomoćnik ministarke za evropske integracije Miroslav Gačević ističe da se gleda u kojim oblastima je moguće u najkraćem roku doći do pozitivnih rešenja. Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, navodi da u izveštaju stoji formulacija da se obe strane pozivaju da ispune dogovore, ali ističe da je to "pomalo bizarno", ako se uzme u obzir da je Beograd ispunio sve iz Briselskog sporazuma, a Priština nije.  

Nemanja Todorović Štiplija ističe je sporazum Beograda i Prištine još uvek beli papir, odnosno da još uvek nije jasno šta u njemu treba da bude. Kaže da taj sproazum treba da pomogne i Srbiji i Kosovu na evropskom putu, ali i drugim državama članicama koje ne priznaju Kosovo, da bi mogle da podrže bilo kakve dalje integracije Kosova.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija