Politika

Varhelji: Srbija treba da otvori dva klastera na osnovu kontinuiranog napretka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, N. Jovanović

19/10/2021

-

17:36

potpis

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas, na predstavljanju ovogodišnjeg Paketa proširenja da je imperativ da se osigura krediilitet i udahne novi život procesu proširenja Evropske Unije.

"Ako partneri sprovode reforme i EU mora da odgovori", rekao je Varhelji. 

U Srbiji, kako je istakao, postoji nova posvećenost reformama i volja da se stvori nezavisno sudstvo, a to se očekuje, zajedno sa ustavnim izmenama, očekuje do kraja godine. Rekao je i da je napredak u odnosima sa Kosovom od ključnog značaja i da će to uticati na svobuhvatne pregovore. 

"Pozdravljamo činjenicu da je Srbija ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4 i podržavamo ambicju Srbije da što je pre moguće otvori nove klastere u razgovorima, a na osnovu svog kontinuiranog progresa”, poručio je komesar Varheji.

Kako je precizirao, promena ustava je u toku i trebalo bi da se završi do kraja godine, a potrebno je nastaviti reforeme u borbi protiv korupcije, po pitanju medijski sloboda, organizovanog kriminala... 

 

Na pitanje reporterke Euronews Srbija Nataše Jovanović o izgledima da članice Unije, od kojih na koncu zavisi otvranje klastera koje je preporučila Evropska komisija u današnjem izveštaju, Varhelji je naveo da je Srbija svoje obaveze po tim poglavljima ispunila.

EC AV PORTAL/EbS Live

 

Kako je rekao, za klastere je jasno - postoje jasni kriterijumi koje je Srbija ispunila.

"Sada treba Savet da se saglasi i da se otvore ti klasteri. Veoma važne odluke su donete u energetskom sektoru i po pitanju poreza. Nadam se da će, budući da je Srbija svoje obaveze ispunila, i mi ispuniti ono što je potrebno", rekao je Varhelji. 

Slučajevi Severne Makedonije i Albanije ugrozili kredibilitet EU

On je naveo i da kašnjenje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom ima negativan uticaj na kredibilitet EU i da kao urgnetno treba da se reši pitanje bilateralnog sporta Bugarske i Makedonije.

"Obe zemlje su ispunile uslove za otvaranje pregovore i sad je ključno da zemlje članice otpočnu pregovore sa njima. Ovo je esencijalno za kredibilitet EU", rekao je on. 

Priznajemo, dodao je, da je ovo dug proces i da ima izazova u regioanu koje treba da se reše.

Na novinarsko pitanje šra će EK uraditi da se prevaziđe spor Bugarske i Severne Makedonije, komesar je rekao da razgovara sa obe strane i da se sastajao sa liderima obe zemlje. 

"Nadam se da ćemo naći rešenje i da možemo da ubedimo Savet EU da da zeleno svetlo za otpočinajne pregovora", rekao je Varhelji. 

Vladavina prava prioritet u Crnoj Gori, potreban konstruktivan dijalog u BiH

Kada je reč o Crnoj Gori, Varhelji je rekao da je ta država, zajedno sa Srbijom pristala na novu metodologiju. Kaže da prioritet ostaje vladavina prava i ističe poglavlja 23 i 24. Komesar je poručio da Crna Gora mora da intenzivira trud na problemima slobode govora, medija i borbi protiv korupcije i organizvoanog kriminala.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da je Crna Gora otvorila sva poglavlja i da je sledeća faza da počne da ih zatvara.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Varhelji je rekao da je potreban konstruktivan dijalog i politička volja svih strana da bi se išlo dalje. On je poručio da politički lideri ne smeju da podrivaju rad institucija i da bi trebalo tražiti rešenja u skladu sa evropskim vrednostima.

Varhelji o Prištini: Potrebno izbegavati jednostrane poteze

Oliver Varhelji je rekao da su parlamentarni izbori na Kosovu rezultirali formiranjem nove vlade i da postoji prilika za napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i za poboljšanje ekonomskog razvoja.  

Naveo je i da je potreban konstruktivan pristup dijalogu s Beogradom i naglasio da je potrebno izbegavati jednostrane poteze.  

Unija posvećena EU perspektivi Zapadnog Balkana

Rekao je i da je EU potpuno posvećena EU perpesktivi Zapadnog Balkana.

Dodao je ekonomski paket od 30 milijardi evra investicija EU i implementacija tog paketa pomoći da se prevaziđe veliki ekonomski jaz između EU i partnera. 

"Prošli događaji su pokazali kolike su podele i koliko posla je potrebno da s eizgrade dobi susedski odnose", rekao je Varhelji u Strazburu. 

Evropska komisija predstavila je danas Izveštaj o napretku Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članistvo u Evropskoj uniji, koji je prethodno i usvojen na sastanku evropskih komesara u Strazburu u okviru ovogodišnjeg Paketa proširenja. Komisija u dokumentu, u koji je Euronews Srbija imao uvid, preporučuje otvaranje dva nova klastera u okviru pregovora Srbije i EU, a reč je o klasterima 3 i 4. 

U izveštaju se konstatuje ograničen napredak u pojedinim oblastima kao što je pravosuđe, koje je od početka jedan od ključnih uslova, poziva se nastavak implementacije dogovora sa Prištinom i postizanje sveobuhvatnog sporazuma, a izveštaj se osvrće i na proces međustranačkog dijaloga u Srbiji, borbu protiv korupcije, funkcionisanje parlamenta, pa i polarizaciju na političkoj sceni... 

Kako javlja reporterka Euronews Srbija iz Strazbura, u dokumentu se navodi da je Srbija u periodu od juna 2020. do juna 2021. godine postigla ograničen napredak u pogledu reforme javne administracije, pravosuđa, slobode izražavanja i borbi protiv organizavanog kriminala i korupcije. 

Komentari (0)

Srbija