Briselske vesti

Moravjecki: Poljska nema problem sa vladavinom prava

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2021

-

19:21

Moravjecki: Poljska nema problem sa vladavinom prava
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljska nema problema sa vladavinom prava, ali neke članice Evropske unije ne razumeju reforme pravosuđa u našoj zemlji, poručio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Moravjecki je na konferenciji za novinare u Briselu, nakon samita Evropskog saveta na kojem se razgovaralo o privrženosti Poljske vladavini prava, dodao i da Evropska unija ima velike nadležnosti, ali da one nisu bezgranične i da Unija može da funkcioniše samo u okviru dodeljenih nadležnosti, prenosi Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je danas da će se razgovori Brisela sa Varšavom o vladavini prava u toj zemlji nastaviti kroz dijalog, ali uz zakonsku odgovornost i konkretne akcije.

"Fundamentalni stub vladavine prava je nezavisnost pravosuđa, a to je suština rasprave o Poljskoj. Još je dug put pred nama. On će biti kombinacija dijaloga, zakonske odgovornosti i konkretnih akcija kako bi se ponovo uspostavila nezavisnost pravosuđa", poručila je Lajen.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas novinarima u Briselu da po njoj postoji pitanje nezavisnosti sudstva, ali isto tako i fundamentalno pitanje kojim putem ide Evropska unija, i šta bi trebalo da bude nadležnost EU, a čime bi trebalo da se bave države pojedinačno.

Ona je dodala da ukoliko se pogleda poljska istorija, postaje vrlo jasno da pitanje definisanja nacionalnog identiteta tu igra veliku ulogu i da je ona istorijski drugačija u odnosu na zemlje koje su imale demokratiju odmah posle Drugog svetskog rata.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Evropa čeka konkretne poteze Poljske u rešavanju trenutnog spora sa Evropskom unijom oko nezavisnosti poljskog pravosuđa.

Početkom meseca poljski Ustavni sud presudio je da su pojedini članovi povelje Evropske unije neustavni u toj zemlji, čime je osporeno ključno načelo evropskih integracija, a EU je optužila poljsku vladu za politizaciju poljskih sudova, uključujući i Ustavni sud.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa