Evropa

Makron: Evropa čeka konkretne poteze Poljske

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/10/2021

-

17:03

Makron: Evropa čeka konkretne poteze Poljske
Makron: Evropa čeka konkretne poteze Poljske - Copyright Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da Evropa čeka konkretne poteze Poljske u rešavanju trenutnog spora sa Evropskom unijom u vezi sa nezavisnošću poljskog pravosuđa.

Početkom meseca poljski Ustavni sud presudio je da su pojedini članovi povelje Evropske unije neustavni u toj zemlji, čime je osporeno ključno načelo evropskih integracija, preneo je Rojters.

Poljska vlada predvođena strankom Pravo i pravda (PiS) spori se sa EU oko niza pitanja koja se tiču sudova, slobode medija i LGBT prava.

Kritičari su upozorili da osporavanje supremacije prava EU ne samo da ugrožava dugoročnu budućnost Poljske u Uniji, već i stabilnost samog bloka.

EU je optužila poljsku vladu za politizaciju poljskih sudova, uključujući i Ustavni sud.

"Šamar u lice"

Juče su lideri EU zatražili od Poljske da se pridržava istih pravila i pravnih principa kao i sve ostale članice bloka.

Javni ukor, izrečeni uoči evropskog samita u Briselu, usledili su nakon vanredne presude poljskog ustavnog suda ranije ovog meseca koja je otvoreno prkosila primatu zakona EU, prenosi Euronews.

Premijer Irske Majkl Martin je uoči početka samita rekao da je Irska izuzetno nezadovoljna presudom poljskog ustavnog suda kojom se osporava primat zakona EU nad nacionalnim zakonima, i da će to jasno staviti do znanja na samitu lidera EU.

"Mi u Irskoj smo veoma zabrinuti, imamo dobre bilateralne odnose sa Poljskom, ali verujemo da je primat prava EU i Evropskog suda prave ključan za zaštitu građana širom Evrope". Izuzetno smo razočarani razvojem situacije i verujemo da je potrebno rešti situaciju u korist vladavine prava", rekao je Martin.

On je dodao da je presuda bila "šamar u lice" onim državama članicama koje su višemilionski donatori budžeta.

"Sve zemlje EU doprinose budžetu, ali, da bi preraspodelile bogatstvo, neke daju više od onoga što dobijaju, dok druge dobijaju više od onoga što daju.

Martin je takođe rekao da Irska očekuju da se druge zemlje EU pridržavaju zajedničkih pravila bloka, koja smo "svi potpisali".

Poljska je najveći primalac sredstava EU, pošto je 2020. godine dobila više od 18 milijardi evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa