Evropa

Žustra rasprava u Evropskom parlamentu: Fon der Lajen i poljski premijer u klinču zbog "podrivanja EU"

Komentari

Autor: Euronews, Politiko

19/10/2021

-

13:12

Žustra rasprava u Evropskom parlamentu: Fon der Lajen i poljski premijer u klinču zbog "podrivanja EU"
Žustra rasprava u Evropskom parlamentu: Fon der Lajen i poljski premijer u klinču zbog "podrivanja EU" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sednicu Evropskog parlamenta u Strazburu danas je obeležila žustra rasprava predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i poljskog premijera Mateuša Moravjeckog. Oni su se sukobili tokom rasprave o presudi poljskog Ustavnog suda kojom se osporava prvenstvo zakona Evropske unije. Naime, odnosi dve strane, dotakli su najniži nivo ranije ovog meseca nakon što je poljski sud presudio da poljski zakoni imaju prednost nad zakonima 27-članog bloka, kojem se Poljska pridružila 2004. godine. To je dovelo do eskalacije dugotrajnih tenzija oko demokratskih standarda između poljskih vlasti i briselskih institucija.

Ta odluka, ukazala je danas Fon der Lajen, predstavlja pretnju po temeljne vrednosti evropskog bloka. Fon der Lajen je evropskim poslanicima u Strazburu rekla da je duboko zabrinuta zbog te odluke, koja je, kako tvrdi, "direktan izazov po jedinstvo EU" i koja podriva zaštitu nezavisnosti pravosuđa, prenosi agencija AP.

"Ne možemo i nećemo dozvoliti da naše zajedničke vrednosti budu ugrožene. Vladavina prava je lepak koji povezuje našu uniju", izjavila je Fon der Lajen, koja je poručial da EU želi jaku Poljsku u ujedinjenoj Evropi, dodavši i da je ona otvorena za kompromis.

Međutim, ovaj sukob EU i Poljske samo je poslednji obračun u dugotrajnoj bici, piše Politiko, dodavši da ta odluka narušava nezavisnost pravosuđa. Kako dodaju, EU je pokušavala, ali nije uspela da Poljsku primora na poštovanje demokratskih normi bloka.

"Poljski narod je želeo slobodu"

Opisujući izlazak Poljske iz komunističke vladavine i njen prelazak u demokratiju kao zemlje članice EU, Fon der Lajen je rekla da je poljski narod želeo demokratiju, slobodu izbora svoje vlade, slobodu govora i slobodne medije.

"Poljski narod je želeo da okonča korupciju i želeli su da nezavisni sudovi zaštite njihova prava. To je ono što Evropa predstavlja i to je ono za šta se Evropa zalaže", dodala je ona.

Međutim, kako je ocenila, nedavna presuda poljskog Ustavnog suda veliki deo toga dovodi u pitanje. Fon der Lajen nije najavila neke eventualne konkretne korake koje će Unija preduzeti protiv Varšave, čak iako su mnogi u parlamentu vršili pritisak na Komisiju da "pokrene novi mehanizam koji bi, posle dugotrajnog procesa, mogao potencijalno da prekine neka Sredstva iz budžeta EU za Varšavu", navodi Politiko.

Neki visoki zvaničnici, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, pozvali su na nastavak dijaloga i upozorili da se ne preduzimaju brze mere iz Brisela ka Varšavi. Fon der Lajen je rekla da njen tim još proučava odluku poljskog Ustavnog suda.

"Evropska komisija trenutno pažljivo procenjuje ovu presudu, ali već vam danas mogu reći da sam duboko zabrinuta", rekla je ona dodavši:

"Ne možemo i nećemo dopustiti da naše zajedničke vrednosti budu ugrožene".

Moravjecki: Poljska neće biti zastrašena

U dugom govoru, Moravjecki je branio spornu presudu i obećao da će podržati suverena prava svoje zemlje protiv onoga što je opisao kao postepeno i nezakonito zadiranje u nadležnosti institucija EU.

"Kažem da integraciji u EU, ali ne centralizaciji EU. Poljska neće biti zastrašena", podvukao je.

Poljski premijer je započeo svoje obraćanje navodeći niz nepovezanih izazova sa kojima se Evropa trenutno suočava, poput rastućih cena električne energije, ilegalnih migracija, rasta javnog duga, poreskih rajeva i sve agresivnijeg ponašanja Ruske Federacije. Premijer je posebno insistirao na opasnostima tekuće energetske krize, upozoravajući da bi kriza mogla da dovede do "miliona" bankrotiranih preduzeća i da "uzdrma" same temelje evropskog projekta, piše Euronews.

Zatim se osvrnuo na članstvo Poljske u EU i rekao da je njegova vlada, uprkos trenutnim poteškoćama, posvećena tome da od svih strana napravi "situaciju u kojoj svi dobijaju".

"Evropske integracije su naš izbor, naša sudbina. Ne želimo da idemo bilo gde", rekao je.

Istakao je da su zapadne zemlje, a posebno Francuska i Nemačka, imale velike koristi od ulaska istočnih država u blok. Ali, dodao je on, ova podela zapad-istok rezultirala je državama članicama "prve klase" i "druge klase" koje se tretiraju različito.

Kaže i da Poljska "ponosna zemlja", da neće da ćute kada je neopravdano napadaju, i da pretnje finansijskim kaznama - prema predloženom mehanizmu uslovljavanja - predstavljaju "ucenu".

Takođe, tokom obraćanja evropskim poslanicima navodio je da Poljsku trpi diskriminaciju i optužio druge zemlje EU za selektivan pristup u poštovanju osnovnih principa i sprovođenju pravila EU. On je i prekoračio predviđeno vreme za govor, što je dovelo do upozorenja potpredsednika parlamenta Pedra Silve Pereire, koji je predsedavao plenarnom sednicom, ali ga je ipak na kraju pustio da završi svoje izlaganje.

"Hvala premijeru", rekao je on, dok su poljski članovi Evropskog parlamenta bodrili i aplaudirali Moravjeckom.

"Imaćete na umu da sam bio izuzetno fleksibilan u dodeljenom vremenu tako da niko ne može da kaže da niste imali dovoljno vremena da date objašnjenja Evropskom parlamentu. Ali poštovanje dodeljenog vremena je takođe način iskazivanja poštovanja prema ovoj kući evropske demokratije", naveo je.

(Priredila B.G.G.)

Komentari (0)

Evropa