Evropa

Poljska između Brisela i odluke Ustavnog suda: Kome odgovaraju priče o Polegzitu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2021

-

22:44

potpis

veličina teksta

Aa Aa

Nikome nije u interesu da Poljska izađe iz Evropske unije i trenutni spor oko presude Ustavnog suda u Varšavi o primatu nad zakonima EU je više političko nego pravno pitanje, ocenili su gosti emisije Euronews veče.

Programski direktor ogranizacije Novi treći put Dimitrije Milić smatra da bi i Poljska i EU bile na gubitku u slučaju Polegzita.

"Ovo nije pravno, već političko pitanje koje je vezano za pravo. Za razliku od nemačkog slučaja vezanog za obveznice, kada smo imali sudije koje su postavile pitanje ustavnosti, ovde imamo da je premijer postavio pitanje Ustavnom sudu znajući kakva će biti odluka. Otkako je njegova partija došla na vlast u Poljskoj 2015. ona vrši inženjering pravosudnog sistema", rekao je Milić.

On kaže da u Poljskoj postoje tenzije između proevrpskog dela društva koje je skeptično prama aktuelnoj vlasti, koja "koristi konfrontaciju sa Briselom ne bi li opravdala autoritativan način rukovođenja državom - jer utiče na pravosudni sistem, medije i pokušava da uspostavi kontrolu nad svim u državi".

"Pogrešno je u ovom slučaju okriviti Brisel jer je blokirao sredstva. Ne možete očekivati da Brisel omogući da jedna partija na vlasti uspostavi autoritarnu državu i da ne trpi sankcije. Onda bi se relativizovali vrednosti EU, odgovornost je na vlasti u Varšavi", rekao je Milić.

On navodi da ne bi trebalo ignoristi ekonomske podatke i benefite koje je Poljska imala od 2004. kada je ušla u EU.

"Interes je da Poljska ostane u EU, a tu je suština problema, ne možete imati ekonomske beneficije, a da sa druge strane kršite vrednosti EU i da vladajuća partija koncentriše moć u svojim rukama bez posledica", ocenio je direktor ogranizacije Novi treći put.

Euronews/Printscreen

 

Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS), smatra da se Poljska u EU i NATO savezu oseća sigurno.

Ocenila je da turbulenti odnosi sa EU neće biti dobro prihvaćeni u javnosti i da će vladajuća garnitura morati da preisipita svoje odluke.

"Postoji refleks da je Poljska ugrožena od Rusije i Nemačke ako se gleda kroz istoriju. Ova situaciju Poljsku štiti, Poljska je veoma ekonomski intregrisana u EU, glavni partner Višegradske grupe je Nemačka. To je nešto čega su građani svesni. Sve zemlje Višegradske grupe, a posebno Poljska su mnogo dobile članstvom u EU - ekonomski, poltički, bezbednosno, standard građana je porastao", navodi Minić.

Euronews/Printscreen

Jelica Minić

Na pitanje da li bi presuda poljskog suda mogla da predstavlja najveću opasnost po jedinstvo EU, Minić je odgovorila: "Sve što ugrožava tekovine EU stvara jaz imeđu domaćih i evropskih institucija, gde su zemlje članice preuzele obavezu da funkcionišu po usvojenim formama i principima, sve to ugrožava EU, otvara protor da EU ne predstavlja organizaciju gde su pozicije zemalja usaglašene, nego je to neprekidna oštra borba i to se odražva na Evropski parlament".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa