Evropa

Moravjecki: "Polegzit" je mit, u pitanju su lažne vesti

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

21:44

Moravjecki: "Polegzit" je mit, u pitanju su lažne vesti
Mateuš Moravjecki - Copyright AP/John Thys

veličina teksta

Aa Aa

Poljski premijer Mateuš Moravjecki demantovao je danas da njegova Vlada želi da izvede Poljsku iz Evropske unije, rekavši da je "Polegzit", potpuno neistinit i štetan mit.

Moravjecki je to izjavio reagujući na masovne proteste održane u nedelju širom zemlje protiv Vladine politike za koju kritičari kažu da bi Poljsku mogla koštati članstva u EU, preneo je AP.

Vlasti u Varšavi procenile su da je na protestima učestvovalo do 100.000 ljudi. Protesti su izazvani presudom najvišeg poljskog suda da poljski Ustav ima primat nad zakonima EU.

Međutim, slučaj je pokrenuo Moravjecki koji je izrazio sumnju u dominaciju zakona EU. Moravjecki je, međutim, na Fejsbuku napisao da je "Polegzit" lažna vest. On je naglasio da sve poljske obaveze koje proističu iz zakona EU ostaju na snazi.

"Unija je isuviše ozbiljna zajednica da bi se dovela u carstvo bajki. To je mesto uzajamne koristi, ali i stvarnih izazova za sve nacije Unije", istakao je.

Poljska desničarska Vlada se više puta sukobljavala sa EU u vezi sa njenom politikom, uglavnom u sektoru pravde i insistira da 27-članom bloku treba prilagođavanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa