Evropa

Poljska planira da izgradi zid prema Belorusiji koji će koštati 404 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2021

-

13:06

Poljska planira da izgradi zid prema Belorusiji koji će koštati 404 miliona dolara
Poljska planira da izgradi zid prema Belorusiji koji će koštati 404 miliona dolara - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljska planira da potroši preko 404 miliona dolara na izgradnju zida na svojoj granici sa Belorusijom, prema nacrtu zakona o kome bi poslanici danas trebalo da diskutuju u nastojanju da zaustave priliv migranata.


"Uprkos činjenici da je poljsko-beloruski deo državne granice ograđen bodljikavom žicom i žičanom ogradom, broj pokušaja prelaska granice se ne smanjuje, već raste", navodi se u obrazloženju zakona objavljenom na veb stranici poljskog parlamenta, a prenosi agencija Rojters.

Od početka januara do kraja septembra, kako je rečeno, granična straža sprečila je 9.287 pokušaja prelaska granice iz Belorusije u Poljsku, a od toga oko 8.000 samo u poslednja dva meseca.

"Zbog činjenice da se ovakva situacija može nastaviti još mesecima, moramo da preduzmemo zaštitne mere", izjavio je portparol vlade Pjotr Miler.

Ukupni troškovi projekta iznose 1,6 milijardi zlota, od čega će izgradnja fizičke barijere koštati 1,5 milijardi zlota, a tehnička oprema 115 miliona zlota.

Poljska je u avgustu započela izgradnju ograde od bodljikave žice duž granice sa Belorusijom kako bi suzbila ilegalne granične prelaze uprkos kritikama da se prema nekim migrantima postupa nehumano.

Poljska i druge zemlje EU, Litvanija i Letonija, izvestile su o velikom porastu broja migranata iz zemalja poput Avganistana i Iraka koji prelaze poljsku granicu iz pravca Belorusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa