Briselske vesti

Poljska potvrdila da će nastaviti da poštuje pravo EU

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2021

-

18:13

Poljska potvrdila da će nastaviti da poštuje pravo EU
Poljska i EU zastava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljska će nastaviti da poštuje pravo Evropske unije, potvrdilo je danas ministarstvo spoljnih poslova u Varšavi, nakon što je Ustavni sud te zemlje doneo odluku da delovi zakona EU nisu u skladu sa poljskim Ustavom.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Poljska poštuje obavezujuće međunarodno pravo.

“Sve obaveze koje proizilaze iz primarnog i sekundarnog prava Evropske unije ostaju na snazi, pa će ih Poljska i dalje u potpunosti poštovati“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ministarstvo je pojasnilo da odredbe Ugovora Evropske unije navedene u presudi poljskog Ustavnog suda ostaju na snazi, a da ono što se ne može prihvatiti jesu oblici njihovog tumačenja ili primene koji krše ustav zemlje.

Ustavni sud Poljske presudio je da neki članovi osnovnog Sporazuma Evropske unije nisu u skladu sa poljskim Ustavom, i da Poljska iz tog razloga ne mora da ih poštuje kao ni neke presude Suda pravde EU.

Tu se pre svega misli na pravo EU da interveniše zbog ugroženosti pravne države u svojim članicama, što je slučaj sa Poljskom.

Presuda je dovela Evropsku uniju u krizu i otvorila polemike o mogućem izlasku Poljske iz Unije.

Francuska i Nemačka su u zajedničkom saopštenju navele da Poljska ima zakonsku i moralnu obavezu da se u potpunosti i bezuslovno pridržava prava Evropske Unije.

“Zakoni Evropske unije imaju primat nad nacionalnim zakonima članica EU i to je stub oslonac evropskog bloka", izjavio je danas šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa