Evropa

Novi sukob na relaciji Varšava-Brsel: Poljski sud osporio supremaciju prava EU

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

07/10/2021

-

19:22

Novi sukob na relaciji Varšava-Brsel: Poljski sud osporio supremaciju prava EU
Tanjug/AP/Czarek Sokolowski - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljski Ustavni sud presudio je danas da pojedini članovi povelje Evropske unije nisu u skladu sa najvišim zakonom te zemlje.

U presudi od četvrtka, tribunal je saopštio da je Ustav vrhovni zakon u Poljskoj i da svaki međunarodni sporazum ili ugovor, nižeg ranga, mora poštovati taj vrhovni zakon.

Za tu odluku glasalo je 12 od 14 sudija Ustavnog suda, a u obrazloženju se navodi da članstvom u Evropskoj uniji Poljska nije prepustila sudski suverenitet Evropskom sudu, niti je svoj suverenitet prenela na Uniju, prenosi AP.

Ova odluka će najverovatnije odrediti budućnost ionako poremećenih odnosa Varšave i Brisela, koji je više puta oštro kritikovao pokušaje poljske vlade da ostvari veći uticaj na sudstvo, ocenio je Euronews.

Naime, vlada predvođena strankom Pravo i pravda (PiS) spori se sa EU oko niza pitanja koja se tiču sudova, slobode medija, LGBT prava, preneo je Rojters.

Slučaj koji razmatra sud odnosi se na promene koje je PiS uneo u pravosudni sistem zemlje.

"Primat ustavnog prava nad drugim izvorima prava proističe direktno iz Ustava Republike Poljske", napisao je na Tviteru portparol vlade Pjotr Miler i dodao: "Danas je (još jednom) to jasno potvrdio Ustavni sud".

"Crni dan u istoriji Poljske"

Kritičari su upozorili da osporavanje supremacije prava EU ne samo da ugrožava dugoročnu budućnost Poljske u Uniji, već i stabilnost samog bloka.

"To je konfederacija antidemokratskih snaga protiv članstva Poljske u Evropskoj uniji", napisao je na Tviteru Mihal Vavrikievič, advokat proevropski orijentisan i kritičan prema vladi. On je to nazvao "crnim danom" u istoriji Poljske.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski tvrdi, međutim, da presud Ustavnog suda koja daje prednost domaćim sudovima nije u suprotnosti sa Temeljnim ugovorom o članstvu u EU.

Presuda domaćim sudovima samo daje novu definiciju, u situaciji u kojoj vrhovni sudovi u mnogim članicama EU ne poštuju presude Evropskog suda pravde, kazao je Jablonski.

EU je optužila poljsku vladu za politizaciju poljskih sudova, uključujući i Ustavni sud.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa