Briselske vesti

Evroparlamentarci podeljeni po pitanju mađarskog i poljskog plana oporavka

Komentari

Autor: Jutarnji

06/10/2021

-

23:34

Evroparlamentarci podeljeni po pitanju mađarskog i poljskog plana oporavka
Viktor Orban - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evroparlamentarci su bili podeljeni tokom rasprave o neodobrenim planovima oporavka, pri čemu su levica, zeleni i liberali poručili da mađarski i poljski planovi nisu odobreni zbog problema s vladavinom prava, dok su desni zastupnici zaključili da je reč o proizvoljnim i dvostrukim kriterijumima Evropske komisije (EK).

Manji deo zemalja, poput Holandije i Bugarske, nije još EK podneo svoj plan nacionalnog oporavka za suočavanje s društvenim i privrednim  posledicama pandemije, dok Mađarska i Poljska nisu dobile odobrenje Komisije za svoje planove oporavka.

"Nacionalni zakoni se moraju promeniti i to sada pre nego što se isplati novac gospodinu Orbanu. Orban ima dovoljno veliku većinu čak i da izmeni Ustav. Ne prihvatimo njegov odgovor da ne može da izmeni zakone o korupciji“, poručio je na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta Luis Garikano iz liberalnog kluba Renew Europe.

Kao i Renew Europe, zastupnici socijaldemokrata (S&D), zelenih i levice (GUE/NGL) najviše su kritikovali mađarski plan oporavka i u manjoj meri poljski, pa su se založili za oštriji stav Komisije prema navedenim zemljama.

„Komisija gubi kredibilitet. Poljska i Mađarska ne uzimaju ovo za ozbiljno“, poručila je mađarska zastupnica Katalin Čeh.

Komisija štiti ekonomske interese EU

Poverenik Komisije za privredu Paolo Đentiloni govorio je neodređenije, poručivši da će Komisija "štititi ekonomske interese Evropske unije" i da želi "da podrži vladavinu prava".

Pučani, najveći klub zastupnika, takođe su govorili načelno nespominjući određene države članice. Tako je rumunski pučanin Zigfrid Muresan naglasio da je "transparentnost neophodna" i da se novac može isplatiti "samo ako se poštuju evropske vrednosti".

Mađarski premijer Viktor Orban je optužio EU da ne prihvata plan oporavka njegove vlade zbog spora o LGBTQ pravima. EU insistira da ocena plana oporavka ne uključuje LGBTQ zakon i da je razlog kašnjenja posledica nedovoljne borbe Mađarske protiv korupcije i izostanka garancija za nezavisnost pravosuđa. Mađarska bi od EU, u slučaju prihvatanja planova oporavka, trebala da dobije 7, 2 milijarde evra nepovratne pomoći, a Poljska ukupno 40 milijardi eura.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa