Neistražena Evropa

Pitanje koje deli Evropu: Šta pokazuje najnoviji izveštaj o pravu na abortus

Komentari

Autor: Euronews

29/09/2021

-

22:11

Pitanje koje deli Evropu: Šta pokazuje najnoviji izveštaj o pravu na abortus
Pitanje koje deli Evropu: Šta pokazuje najnoviji izveštaj o pravu na abortus - Copyright EPA/ANTHONY ANEX

veličina teksta

Aa Aa

Većina evropskih zemalja ometa pristup abortusu, tako što ga ne uključuje u nacionalni zdravstveni sistem, piše u novom izveštaju pod nazivom Atlas evropskih politika o abortusu.

Abortus se, tehnički, smatra zločinom u 14 od 52 evropske zemlje, piše u ovom izveštaju objavljenom povodom Međunarodnog dana bezbednog abortusa. 

Takođe, ovaj izveštaj otkriva i da većina država članica Evropske unije dozvoljava abortus na zahtev, odnosno da žena sama može doneti takvu odluku.

Malta je jedina država članica EU koja strogo zabranjuje abortus, dok je Poljska nedavno donela zakone kojima dodatno otežava ovaj čin, čineći nezakonitim prekid trudnoće i u slučajevima teških defekata kod fetusa.

Takođe, abortus je nezakonit u Andori i San Marinu, iako su stanovnici potonjeg na nedavnom referendumu većinski podržali predlog da abortus postone legalan.

Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Referendum o abortusu u San Marinu

Stanovnici Gibraltara su na sličan način ranije ove godine glasali za ublažavanje pravila o abortusu.

Atlas su sastavile Evropska mreža Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo (IPPF EN) i Evropski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava (EPF).

Kakva je u Evropi

U Atlasu se navodi da abortus nema finansijsko pokriće nacionalnog zdravstvenog sistema u većini evropskih zemalja (31), čime su "pogođene sve žene i devojke, ali su posebno ugrožene one sa niskim primanjima, koje žive u ruralnim područjima, pripadaju romskoj populaciji, seksualne su radnice ili migrantkinje bez dokumenata".

U međuvremenu, navodi izveštaj, u 19 zemalja žene moraju da prođu kroz medicinski nepotrebne procedure kako bi mogle da izvrše abortus, kao što su "obavezno i ponekad pristrasno savetovanje, ili prinudni periode čekanja".

Navedeno je i da 26 zemalja dozvoljava zdravstvenim radnicima da uskraćuju pomoć ženama koje žele abortus na osnovu svojih ličnih uverenja, a da 18 zemalja ne pruža stanovnicima jasne i tačne informacije o abortusu.

Među zemljama koje sprovode ono što IPPF EN i EPF smatraju "nepotrebnim procedurama", ima i onih koje se generalno smatraju  progresivnim, poput Belgije, Nemačke ili Holandije.

Velika Britanija i Finska nalaze se među zemljama koje zahtevaju od žena da posete najmanje dva lekara i dobiju njihovo odobrenje pre nego što im se dozvoli abortus.

Većina zemalja EU takođe zahteva pristanak roditelja pre nego što maloletna osoba izvrši abortus.

"Dok su se međunarodni mediji nedavno sa pravom fokusirali na Teksas u smislu ograničenog pristupa abortusu, situacija u Evropi takođe zaslužuje posebnu pažnju", rekao je Nil Data iz organizacije EPF u saopštenju.

"Zapanjujuće" zanemarivanje

Generalno, zemlje severne i zapadne Evrope bolje se rangiraju u Atlasu. Svaka zemlja dobila je bodove na osnovu broja nedelja trudnoće u okviru kojih je abortus dostupan, toga da li je abortus dozvoljen u svim ili samo određenim slučajevim, kakve se procedure sprovode, da li su stanovnici dovoljno obavešteni, i slično.

Smatra se da Švedska ima najbolji pravni okvir za siguran i bezbedan abortus, sa 94 od 100 bodova. Slede Island sa 91 i Velika Britanija sa 89 (iako Severna Irska ima 59,5 bodova). U prvih pet zemalja su još Holandija (85) i  Francuska (84).

profimedia

Protest protiv zakona o abortusu u Poljskoj

Od zemalja na Balkanu, Srbija ima 60 poena, S. Makedonija 74, Grčka 68, Bugarska i Slovenija po 66, Crna Gora 65, Albanija 60, Rumunija 59, BiH 48, a najlošije je ocenjena Mađarska - svega 43 poena.

Najmanje poena, sa druge strane, imaju Gibraltar (8), Lihtenštajn (11), Monako (14) i Poljska (16).

"Zapanjujuće je koliko neke vlade zanemaruju živote žena. U poljskom parlamentu je predstavljen novi zakon koji bi ukinuo mogućnost abortusa čak i u slučajevima silovanja ili incesta. Ovaj potez usledio je nakon što je pre skoro godinu dana zabranjen abortus u slučajevima teških i nepovratnih defekata fetusa. Žene su bile prisiljene da putuju u inostranstvo, uglavnom u Veliku Britaniju kako bi imale pristup abortusu, ali uskoro će im za ulazak biti potreban pasoš, što će im još više ograničiti izbor", rekla je Kerolin Hikson, regionalna direktorka IPPF EN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa