Fokus

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon o pravu na abortus

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2021

-

09:15

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon o pravu na abortus
Protest protiv zabrane abortusa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o zaštiti prava žena na abortus od sve većih restrikcija u saveznim državama, poput onih u Teksasu, ali on ima male šanse da bude usvojen u Senatu.


Zakon o zaštiti ženskog zdravlja, kako je predlog nazvan, usvojen je sa 218 glasova za i 211 protiv, uglavnom po stranačkoj pripadnosti, a samo jedan demokrata, kongresmen Henri Kueljar iz Teksasa, glasao je protiv predloga, prenosi Glas Amerike.

Zakonom bi se zaštitile klinike i lekari koji vrše abortusa i sprečile mnoge restrikcije koje su republikanci usvojili u državama u kojima imaju većinu, a među kojima su i zahtevi da pre abortusa, žene moraju da odu na ultrazvuk ili obave određene testove.

Ne očekuje se da će zakon proći u Senatu u kome sedi pedeset demokrata i pedeset republikanaca, a demokratama je potrebno najmanje 10 republikanskih glasova kako bi se zakon usvojio.

Zakon je predložen posle uvođenja propisa u državi Teksas kojim se, u suštini, zabranjuje abortus posle šest nedelja trudnoće, pre nego što mnoge žene i shvate da su trudne.

Ukoliko sudovi dozvole da zakon Teksasa ostane na snazi, očekuje se da će druge države sa republikanskom većinom uvesti slične mere.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet