Evropa

Referendum u San Marinu: Velika bitka za prava na abortus u jednoj od najmanjih evropskih država

Komentari

Autor: Euronews

24/09/2021

-

20:03

Referendum u San Marinu: Velika bitka za prava na abortus u jednoj od najmanjih evropskih država
Referendum u San Marinu: Velika bitka za prava na abortus u jednoj od najmanjih evropskih država - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici San Marina glasaće u nedelju, 26. setprembra, na referendumu da li će abortus biti legalan u prvih 12 nedelja trudnoće.

Država San Marino jedna je od poslednjih evropskih zemalja koja zabranjuje abortus pod bilo kojim okolnostima, a ta zabrana datira iz 1865. godine.

Ana Maria je saznala da je trudna kada je imala 33 godine i već je bila majka dvogodišnje ćerke. Novna trudnoća nije joj bila u planu, prenosi "Euronews".

Za abortus tri godine zatvora 

Ali Ana Maria živi u San Marinu, katoličkoj mikrodržavi gde je abortus nezakonit i kažnjiv sa najmanje tri godine zatvora.

"Želim da objasnim šta znači živeti u zemlji koja ne dozvoljava ženama slobodan pristup abortusu, zemlji koja svojim građanima i porodicama uskraćuje pravo na samoopredeljenje", rekla je u anonimnom svedočenju datoj feminističkoj grupi Unija žena San Marina (UDS). 

Patila je od ozbiljne postporođajne depresije nakon rođenja prvog deteta i prepisani su joj psihijatrijski lekovi za koje kaže da su joj omogućili "normalan" život. Sada se pita da li je taj lek oštetio plod.

Uklanjanje stigme

UDS je prikupljao anonimna svedočenja žena uoči referenduma o abortusu 26. septembra, na kojem će biti odlučeno da li će se promeniti kazneni zakon zemlje i dozvoliti abortus do 12 nedelja trudnoće. 

"Mi smo kao svaka druga država, čak i ako smo mali. Imamo iste probleme i iste potrebe i želimo ista prava", objasnila je Karen Pručoli, jedna od osnivača UDS -a.

U parku na severu zemlje, aktivisti UDS -a postavili su štand sa plakatima i značkama u prepoznatljivim ljubičastim i narandžastim bojama svoje kampanje, pozivajući stanovnike da u nedelju zaokruže  "Si!".

"Donela sam najtežu odluku u životu"

Svedočenje Ana Marije jedna je od brojnih koje je UDS prikupio uoči refernduma. Rekla je da lekari u San Marinu nisu razgovarali sa njom o njenim opcijama. Medicinskim stručnjacima nije dozvoljeno da daju informacije o abortusu i dužni su da prijave žene za koje znaju da su ih imale.

Tako je Ana Maria došla u situaciju da sama traži odgovore. Rekla je da je otkrila da su lekovi koje je uzimala mogli da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema po fetus, uključujući urođene srčane probleme i kognitivno oštećenje.

"Donela sam najtežu, ali najpromišljeniju odluku u svom životu. Nikada nisam htela da rodim dete sa ozbiljno narušenim zdravljem i ne bih se mogla suočiti sa svojim problemima u mentalnom zdravlju. Otišla sam na abortus - ne kao slobodan čovek u svojoj zemlji, već tajno u Italiji u jednoj privatnoj klinici, gde sam se osećala neprijatno i bez podrške", zaključila je ona.

Komentari (0)

Evropa