Evropa

Korak ka "Polexitu"? Odluka Ustavnog suda Poljske mogla bi da odredi dalji odnos Brisela i Varšave

Komentari

Autor: Euronews, Tanug, Fonet

08/10/2021

-

10:33

Korak ka "Polexitu"? Odluka Ustavnog suda Poljske mogla bi da odredi dalji odnos Brisela i Varšave
Zastava Poljske i EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljski premijer Mateuš Moravjecki danas je pozdravio odluku Ustavnog suda u Varšavi da su neki delovi sporazuma Evropske unije nespojivi sa Ustavom Poljske.

Moravjecki je zatražio od Ustavnog suda da odluči da li zakoni EU imaju prednost u odnosu na poljski Ustav, navodi Rojters.

"Želimo zajednicu poštovanja, a ne grupisanje onih koji su jednaki i više jednaki, to je naša zajednica, naša Unija. To je vrsta Unije kakvu želimo i kakvu ćemo stvoriti", naveo je Moravjecki, uz tvrdnju da Poljska želi da ostane u "evropskoj porodici naroda".

Međutim, ova odluka će najverovatnije odrediti budućnost već poremećenih odnosa Varšave i Brisela, koji je više puta oštro kritikovao pokušaje poljske vlade da ostvari veći uticaj na sudstvo, ocenio je Euronews.

Tako se i pre donošenja presude da su neki delovi sporazuma Evropske unije nespojivi sa Ustavom Poljske, smatralo se da će konačni ishod umnogoome i odrediti dalji odnos Poljske i ostatka EU.

Naime, vlada predvođena strankom Pravo i pravda (PiS) spori se sa EU oko niza pitanja koja se tiču sudova, slobode medija, LGBT prava, preneo je Rojters.

Slučaj koji razmatra sud odnosi se na promene koje je PiS uneo u pravosudni sistem zemlje.

"Primat ustavnog prava nad drugim izvorima prava proističe direktno iz Ustava Republike Poljske", napisao je na Tviteru portparol vlade Pjotr Miler i dodao: "Danas je (još jednom) to jasno potvrdio Ustavni sud".

Rizik od "Polexita"?

Kritičari su upozorili da osporavanje supremacije prava EU ne samo da ugrožava dugoročnu budućnost Poljske u Uniji, već i stabilnost samog bloka.

"To je konfederacija antidemokratskih snaga protiv članstva Poljske u Evropskoj uniji", napisao je na Tviteru Mihal Vavrikievič, advokat proevropski orijentisan i kritičan prema vladi. On je to nazvao "crnim danom" u istoriji Poljske.

Na ovu odluku suda u Poljskoj upozorio je i predsednik Evropskog parlamenta.

"Današnja presuda u Poljskoj ne može ostati bez posledica. Primat zakona EU mora biti neosporan. Kršiti zakon EU znači dovesti u pitanje jedan od temeljnih principa naše Unije", naveo je David Sasoli, predsednik EP.

 

Francuski ministar za evropska pitanja izjavio je danas da je odluka poljskog suda predstavlja atak na EU i da su ekonomske sankcija opcija.

"Vrlo je ozbiljno. Postoji, de fakto, rizik od izlaska iz Evropske unije", rekao je Bon za TV BFM, dodavši da on ne želi da Poljska napusti Evropsku uniju.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn takođe je upozorio da je razvoj situacije u Poljskoj "vrlo, vrlo zabrinjavajući".

"Moramo jasno da kažemo da se vlada u Poljskoj igra sa vatrom. Evropski zakoni su esencijalni za integraciju Evrope i zajednički život. Ukoliko se taj princip prekrši, Evropa kakvu poznajemo, izgrađenu na Rimskim sporazumima, prestaće da postoji", kazao je Aselborn.

Takođe, posle odluke Poljske, oglasila se i najveća političke partije u Evropskoj uniji.

"Izjavom da ugovori EU nisu kompatibilni sa poljskim zakonom, nelegitimni Ustavni sud u Poljskoj stavio je zemlju na put ka 'Polexitu'", rekao je portparol Evropske narodne partije (EPP) desnog centra.

Ipak, podsetimo, lider vladajuće partije u Poljskoj, Jaroslav Kačinjski, izjavio je u septembru da neće biti "Polexita", i da je budućnost zemlje u Evropskoj uniji.

On je rekao da se "mešanje EU u unutrašnje stvari Poljske mora prekinuti, ali da ta zemlja neće napustiti blok".

"Presuda nije u suprotnosti sa Temeljnim ugovorom"

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski tvrdi, međutim, da presuda Ustavnog suda koja daje prednost domaćim sudovima nije u suprotnosti sa Temeljnim ugovorom o članstvu u EU.

Presuda domaćim sudovima samo daje novu definiciju, u situaciji u kojoj vrhovni sudovi u mnogim članicama EU ne poštuju presude Evropskog suda pravde, kazao je Jablonski.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Grupa Evropski konzervativci i reformisti (ECR), kojoj pripada poljska partija PiS, istupila je takođe u odbranu poljskog ustavnog suda.

"Oni koji pozivaju na Polexit trebalo bi da se podsete da su Uniju stvorile države članice da im služe - a ne obrnuto", napisala je grupa u odgovoru.

Suđenje odlagano više puta

Postupak pred Ustavnim sudom u Poljskoj počeo je u julu, ali je više puta odlagan.

Poslednje odlaganje, 31. avgusta, usledilo je nakon što je poljski ombudsman za ljudska prava zahtevao smenu jednog od sudija zbog njegovih bliskih veza sa vladajućom strankom Pravo i pravda (PiS).

Poljski premijer uoči suđenja zatražio je od suda, u kom dominiraju oni koji su okrenuti vladajućoj stranci, da donese presudu zbog sve češćih sukoba do kojih dolazi između Poljske i EU, a koji se tiču sistematskih promena u poljskom pravosuđu.

Takođe, u avgustu je Varšava najavila da će uneti promene u okviru disciplinskog veća za sudije, za šta je Evropski sud pravde (CJEU) utvrdio da podriva nezavisnost pravosuđa i da je u suprotnosti sa pravom EU, najavivši da će nepoštovanje zakona značiti i finansijske kazne za Poljsku.

profimedia

 

Kao odgovor na to, Evropska komisija je poslala ultimatum i dala Poljskoj rok do 16. avgusta da se pridržava presude Luksemburga i suspenduje disciplinsko veće. U suprotnom, izvršna vlast bi zatražila dnevne kazne - poslednji i najsnažniji korak u postupku za povredu.

Iako je poljska vlada 16. avgusta poslala odgovor i obećala da će rasformirati komoru, Komisija nije bila zadovoljna i veruje da zemlja "nije preduzela sve potrebne mere da u potpunosti ispoštuje" naredbu. Disciplinska komora nastavlja da funkcioniše i danas, prenosi Euronews.

Brisel u poslednje vreme ima problema da se izbori sa onim što vidi kao "ugrožavanje vladavine prava" u nekoliko istočnoevropskih država članica, uključujući Poljsku i Mađarsku.

Uveo je mehanizam uslovljavanja koji omogućava Evropskoj Komisiji da suspenduje, smanji ili ograniči pristup fondovima EU za države članice za koje se utvrdi da su "prekršile vrednosti vladavine prava", ali ova sankcija još nije primenjena.

Borelj: Zakoni EU su iznad nacionalnih zakona članica

Zakoni Evropske unije imaju primat nad nacionalnim zakonima članica EU i to je stub oslonac evropskog bloka, izjavio je danas šef diplomatije Evropske unije DŽozep Borelj, upitan da komentariše odluku poljskog Vrhovnog suda da su neki delovi sporazuma sa EU nekompatibilni sa poljskim ustavom.

"Jedan od stubova EU je primat zakona EU", rekao je Borelj na događaju u Madridu, preneo je Rojters.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozdravio je danas odluku Vrhovnog suda da su neki delovi sporazuma sa Evropskom unijom nekompatibilni sa poljskim ustavom.

Nešto ranije iz Luksemburga su poručili da se poljska vlada "igra vatrom", dok su Francuzi naveli da bi Poljskoj mogle biti uvedene sankcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa