Evropa

Lider vladajuće poljske partije: Neće biti "Polegzita", budućnost zemlje je u Evropskoj Uniji

Komentari

Autor: Euronews

17/09/2021

-

07:19

Lider vladajuće poljske partije: Neće biti "Polegzita", budućnost zemlje je u Evropskoj Uniji
AP/Czarek Sokolowski - Copyright AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Lider vladajuće partije u Poljskoj, Jaroslav Kačinjski, izjavio je da neće biti "Polegzita", i da je budućnost zemlje u Evropskoj uniji.

Međutim, istovremeno je i poslao upozorenje evropskom bloku, rekavši da Poljska želi da ostane "suverena zemlja".

Kačinjski, koji je na čelu vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), smatra se najmoćnijim poljskim političarem, preneo je Euronews.

U intervjuu za državnu novinsku agenciju PAP, on je rekao da se "mešanje EU u unutrašnje stvari Poljske mora prekinuti, ali da ta zemlja neće napustiti blok".

Ove primedbe usledile su nakon optužbi opozicionih političara da vlast pokušava da izvede zemlju iz Evropske unije.

U poslednje vreme, nekoliko najviših zvaničnika vladajuće poljske partije oštro je komentarisalo ponašanje Brisela, u sporovima oko vladavine prava i prava koje manjine imaju u toj zemlji.

Kačinjski je, međutim, rekao da Poljska, u kojoj čak 80 odsto stanovnika pruža podršku ostanku u Evrpskoj uniji, neće napuštati ovaj evropski blok.

"Neće biti Polegzita, to je propagandni izum koji je mnogo puta korišćen protiv nas. Nedvosmisleno vidimo budućnost Poljske u Evropskoj uniji", rekao je Kačinjski, koji je i potpredsednik Vlade.

Zaoštreni odnosi Varšave i Brisela

Odnosi između Varšave i Brisela postali su posebno zaoštreni u poslednje vreme, jer je Poljska optužila EU da krši njen suverenitet protiveći se promenama pravosudnog sistema.

Ranije ovog meseca, vlada Poljske optužila je izvršnu vlast EU da ih "ucenjuju", nakon što su iz evropskog bloka sugerisali da bi mogli da uskrate sredstva za oporavak nakon pandemije Poljskoj, ako za zemlja ne prihvati primat zakona Evropske unije.

profimedia

 

Kačinjski tvrdi da je vladavina prava oblast u kojoj bi odgovorne trebalo da budu države članice, i da zato EU "ne može da se meša onako kako to trenutno čini".

Takođe, smatra i da Evropska unija ne tretira jednako sve zemlje članice.

"Želimo da se strogo poštuje ono što stoji u ugovorima", istakao je Kačinjski.

Iz vrha Evropske unije, međutim, tvrde da je pravni poredak bloka integrisan, i da je zato neophodno da zaštiti nezavisnost sudova u svakoj državi članici ponaosob.

Jedna od spornih tačaka je i zakon o medijima, koji je Senat ove zemlje odbio da usvoji. Kačinjski je rekao će stranka "PiS" pokušati da ubedi Senat da taj zakon ipak bude usvojen.

Oni koji kritikuju ovaj medijski zakon, kažu da je njegova namera da se ućutkaju međunarodni mediji, uključujući američki "TVN kanal" koji kritikuje vladu.

Uprkos tome što je Senat odbio da usvoji ovaj zakon, nema mogućnosti da to u potpunosti zaustavi, jer se zakon vraća u donji dom parlamenta.

Poljski predsednik Andžej Duda je, sa druge strane, rekao da neće potpisati usvajanje zakona u sadašnjem obliku.

Komentari (0)

Evropa