Briselske vesti

Mađarska podržala Poljsku i osudila odluke Brisela o finansijskim kaznama

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

09:58

Mađarska podržala Poljsku i osudila odluke Brisela o finansijskim kaznama
Zastave Mađarske i Evropske unije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska vlada je izrazila podršku Poljskoj u vezi spora koji ima sa Evropskom komisijom i osudila odluke Brisela koji je zatražio finansijske kazne za Varšavu.

"Potez Evropske komisije ove nedelje da traži kazne za Poljsku u sporu oko reforme pravosuđa u zemlji neprihvatljiva je i ''arogantna'' mera. Mađarska vlada je odlučila da usvoji rezoluciju kojom izražava svoju podršku Poljskoj i osudi zlonamerne napade Brisela", napisala je mađarska ministarka pravde Judit Varga juče na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Evropska Komisija odlučila je da zatraži od Evropskog suda pravde da Poljskoj izrekne finansijske kazne kako bi se osiguralo poštovanje naloga Suda koji se odnosio na funkcionisanje Disciplinskog veća Vrhovnog suda Poljske i suspenziju daljih odredbi poljskog zakona koje utiču na nezavisnost sudstva.

Kako je saopšteno u Briselu, Komisija traži od Suda da Poljskoj izrekne dnevnu novčanu kaznu sve dok se mere izrečene nalogom Suda ne sprovedu u potpunosti.

Istovremeno, Komisija je odlučila da pošalje službeno obavestenje Poljskoj jer nije preduzela neophodne mere da ispuni presudu Evropskog suda pravde u kojom je utvrđeno da poljski zakon o disciplinskom režimu protiv sudija nije kompatibilan sa pravom EU.

Ako Komisija utvrdi da poljski odgovor na formalno upozorenje nije zadovoljavajući kao sledeći korak Komisija može slučaj ponovo podneti Sudu pravde.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa