Briselske vesti

Evropska komisija traži da se kazni Poljska zbog “uvođenja radikalne kontrole pravosuđa“

Komentari

Autor: Fonet

07/09/2021

-

23:49

Evropska komisija traži da se kazni Poljska zbog “uvođenja radikalne kontrole pravosuđa“
Evropski sud pravde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija zatražila je od Suda pravde da uvede novčane kazne Poljskoj, kako bi je primorali da suspenduje kontroverzni mehanizam za disciplinovanje sudija.

Na taj način je dodatno zaoštren sukob Brisela i Varšave zbog uvođenja radikalne kontrole pravosudnog sistema, za koju je Evropska komisija ocenila da ugrožava i umanjuje nezavisnost sudstva, preneo je Politiko.

U izveštaju Evropske komisije se navodi da Poljska nije do kraja sprovela odluku Suda pravde, koji joj je u junu naložio da odmah suspenduje sporne odredbe zakona, uz obrazloženje da se njime ne garantuje "nezavisnost i nepristrasnost sudova". 

Vlada Poljske je u avgustu saopštila da će poštovati odluku Suda pravde, ali to još nije uradila. Presude Evropskog suda pravde moraju da se poštuju u čitavoj Evropskoj uniji, a Poljska to nije uradila, jer Disciplinska komisija i dalje sprovodi neke mere protiv sudija, iako je već trebalo da bude ukinuta, rekla je potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova.

Evropska komisija je tražila od Suda pravde da Poljskoj odredi novčane kazne koje bi plaćala svakog dana, sve dok u potpunosti ne ispoštuju sudsku odluku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa