Evropa

Merkel poručuje: Nesuglasice s Poljskom rešavati razgovorom

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2021

-

23:21

Merkel poručuje: Nesuglasice s Poljskom rešavati razgovorom
Angela Merkel - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas tokom svoje oproštajne posete Varšavi pokušala da ublaži strahove istočnoevrposkih država oko gasovoda Severni tok 2, a takođe je zauzela pomirljiv stav u vezi sa sukobom Poljske i Evropske unije oko reformi pravosuđa.

U trenutku kada se mandat kancelarke bliži kraju, pitanje gasovoda, koji se proteže od Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke, pogoršalo je odnose sa državama u centralnoj i istočnoj Evropi, od kojih su neke članice EU, koje smatraju da će on da poveća zavisnost Unije od ruskog gasa i da bi Moskva mogla da ga iskoristi za pritisak, prenosi Rojters.

Ruska kompanija Gasprom saopštila je juče da je izgradnja gasovoda Severni tok 2 u potpunosti završena, a projekat omogućava Moskvi da zaobiđe Ukrajinu, što Kijevu uskraćuje milijarde dolara taksi za tranzit gasa, pošto petogodišnji sporazum dve zemlje ističe 2024. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da Ukrajina mora da pokaže dobru volju ako želi da se ovaj ugovor nastavi.

"Jasno sam stavila do znanja da smo zabrinuti da li će Ukrajina ostati tranzitna zemlja za ruski gas", izjavila je danas Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

Ona je naglasila u razgovorima sa Moravjeckim da je cilj Nemačke i SAD da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za ruski gas i nakon 2024. godine kada istekne sadašnji ugovor.

Moravjecki je rekao da garancije tranzita smanjuju mogućnost ucena od strane Rusije, ne samo cenama već i političkih.

Poljska i Mađarska umešane su u dugogodišnji spor sa Evropskom unijom oko niza pitanja, među kojima je i nezavisnost pravosuđa, sloboda štampe i prava LGBT populacije, a spor se intenzivirao kada je Brisel pokrenuo pravni postupak protiv Varšave i Budimpešte.

Merkel se suočava sa kritikama da je u toku svog mandata mogla da učini više da zaustavi demokratsko nazadovanje na istoku Evropske unije, a tokom svoje današnje posete Poljskoj naglasak je stavila na pronalaženju konsenzusa.

“Detaljno smo danas razgovarali o ovome, radije bi da se sve ovo reši razgovorima. Rešenje na sudu je uvek moguće u zemlji u kojoj postoji vladavina prava, ali politika je ipak više od odlaska pred sud”, poručila je Merkel.

Tokom svoje oproštajne posete Varšavi nemačka kancelarka i poljski premijer dogovorili su danas i da obe vlade pokušaju da predlažu razna nova rešenja kako bi se pospešilo proširenje Evropske unije i odagnale sumnje nekih članica u stratešku nužnost tog procesa sa zemljama na Zapadnom Balkanu.

Komentari (0)

Evropa