Evropa

Region u Poljskoj povukao se iz anti-LGBT rezolucije, da ne bi izgubili finansiranje od EU

Komentari

Autor: Euronews

23/09/2021

-

09:45

Region u Poljskoj povukao se iz anti-LGBT rezolucije, da ne bi izgubili finansiranje od EU
Parada ponosa u Poljskoj - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Jedan region na jugu Poljske povukao je anti-LGBT zakon pod pretnjom gubitka finansiranja Evropske unije.

Regionalna skupština Svjetokržiskje izglasala je u sredu na posebnoj sednici opoziv rezolucije, koju su prvi put 2019. godine usvojile desetine poljskih opština.

To je prvi put da je jedna regija u Poljskoj odustala od proglašenja "zona bez LGBT populacije".

Poljska vlada zatražila je od lokalnih vlasti u nekoliko regiona da povuku svoje, uglavnom simbolične, rezolucije protiv LGBT populacije.

Vladajuća partija podržala rezolucije

Članovi vladajuće poljske partije Pravo i pravda podržali su rezolucije za koje lokalne zajednice kažu da imaju za cilj zaštitu porodica zasnovanih na zajednici muškarca i žene.

Međutim, EU je obustavila finansiranje regiona u vrednosti od nekoliko miliona evra, zbog čega su se neki regioni već predomislili, piše Euronews.

Zbog ovih rezolucija su mnogi protestovali, tvrdivši da se zbog oznaka "bez LGBT osoba", ljudi homoseksualne orijentacije osećaju nepoželjno.

U predlogu koji je Svjetokržiskje usvojio 2019. godine pisalo je da se "protive pokušajima uvođenja LGBT ideologije u zajednice lokalnih vlasti i promociji ove ideologije u javnom životu".

Takođe, istakli su i da "nimalo ne odobravaju i da se snažno protive pokušajima liberalnih političkih i društvenih krugova da promovišu ideologiju zasnovanu na LGBT afirmaciji".

Iz ovog regiona su naveli da su "takvi pokušaji u jasnoj suprotnosti sa kulturnim nasleđem i vekovnom hrišćanskom tradicijom ne samo regiona, već i Poljske i Evrope".

Osude EU

Lideri EU osudili su rezolucije kao diskriminatorne, a Parlament EU reagovao je ranije ove godine donoseći rezoluciju kojom se svih 27 država članica proglašavaju "zonom slobode" za LGBT osobe.

Brisel je takođe obustavio pregovore sa pet regiona u Poljskoj u vezi sa isplatom sredstava iz programa podrške oporavku nakon koronavirusa.

Na posebnoj regionalnoj skupštini u sredu je 25 odbornika odobrilo odluku o povlačenju iz sporne deklaracije, niko se nije usprotivio, a tri odbornika su ostala suzdržana.

Prema pisanju nacionalnih medija, Svjetokržiskje je sada doneo novu rezoluciju u kojoj se navodi da Ustav Poljske garantuje roditeljima pravo da odgajaju svoju decu u skladu sa svojim uverenjima i stavovima, ali i "garanciju jednakosti i pravičnog postupanja za sve".

Aktivisti za LGBT prava pozivali su EU da preduzme snažnije mere kako bi ih zaštitili od diskriminacije.

Aktivista Bart Staževski nazvao je odluku ovog regiona "velikim danom za Poljsku i velikim uspehom aktivista i civilnog društva".

Komentari (0)

Evropa