Evropa

Poljski premijer: EU nam prislanja pušku na glavu

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

13:19

Poljski premijer: EU nam prislanja pušku na glavu
Poljski premijer: EU nam prislanja pušku na glavu - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je optužio Evropsku uniju da postavlja zahteve Varšavi prislanjajući joj "pušku na glavu", i istovremeno je pozvao Brisel da povuče pretnje pravnim i finansijskim sankcijama ako želi da reši krizu vladavine prava u toj zemlji.

Moravjecki je, govoreći za "Fajsnenšel tajms", rekao da će svaki potez za smanjenje "kohezionih fondova" biti dočekan snažnom odmazdom.

"Smatramo da je ovo već diskriminatoran pristup i diktat iz Brisela. Ali ako će ovo biti još gore, moraćemo da razmislimo o našoj strategiji", rekao je Moravjecki.

Naveo je i da su prošlonedeljni razgovori sa liderima EU, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsednik Emanuela Makrona i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, u kojima je izneo glavni argument Varšave da EU prekoračuje svoje zakonske nadležnosti, bili "veoma zadovoljavajući".

U nastojanju da ublaži tenzije u dugotrajnom sporu, koji je izazvao strah od izlaska Poljske iz EU, Moravjecki je obećao da će do kraja godine raspustiti discilpinsku sudsku komoru za koju je Evropski sud pravde utvrdio da je nezakonita, navodi Fajnenšel tajms.

"Branićemo prava Poljske svim oružjem koje nam je na raspolaganju"

Poljski premijer je, međutim, upozorio da će, ako Evropska komisija "započne treći svetski rat" uskraćivanjem obećanog novca Varšavi, on braniti prava Poljske "svim oružjem koje nam je na raspolaganju".

Komisija je zapretila Poljskoj sankcijama nakon što je najviši sud u toj zemlji ovog meseca presudio da su ključni elementi prava EU nekompatibilni sa njenim ustavom.

Presuda je dovela do velike eskalacije pravne bitke oko izmena u poljskom sudskom sistemu, koje su, prema tvrdnjama vladajuće stranke Moravjeckog Pravo i Pravda, neophodne radi povećanja efikasnosti.

Zvanični Brisel tvrdi da ovakva presuda ugrožava nezavisnost pravosuđa i osnovne pravne principe EU, a pojedine članice Unije i delovi Komisije su već pozvali na usvajanje novog mehanizma uslovljavanja koji bi mogao da ugrozi desetine milijardi evra godišnjih sredstava EU isplaćenih Varšavi.

Ovaj zastoj je već odložio odobravanje briselskog paketa pomoći za ekonomski oporavak Poljske od kovida-19 u iznosu od 36 milijardi evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa