Briselske vesti

Lideri EU: Buster doza hitno potrebna za suzbijanje pandemije

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

19:10

Lideri EU: Buster doza hitno potrebna za suzbijanje pandemije
Tanjug/AP/Leon Neal - Copyright Tanjug/AP/Leon Neal

veličina teksta

Aa Aa

Lideri EU danas su se na sastanku Saveta Evrope dogovorili da je primena buster doza "hitno" potrebna i da je od "ključnog" značaja kako bi se suzbio koronavirus širom kontinenta.

Lideri su takođe naglasili, a imajući u vidu predstojeću sezonu praznika, značaj koordinacije aktivnosti kako bi se izbegla konfuzija među 27 zemalja članica i obezbedilo da kovid 19 sertifikati nastave da garantuju nesmetana putovanja, prenosi AP.

U zaključcima samita lideri okupljeni u Briselu insistiraju na potrebi harmonizovanog pristupa kako bi se izbegla ograničenja slobodnog kretanja između zemalja članica ili omelo putovanje u EU. Alarmantan porast broja slučajeva korone već je, međutim, podstakao mnoge evropske vlade da primene nove restrikcije i mere proteklih nedelja, navodi AP.

Prema rečima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen očekuje se da će omikron biti dominantna varijanta koronavirusa do sredine januara unutar EU.

Ona je istakla da je Unija dobro pripremljena da se bori sa tim sojem, pri čemu je više od 66 odsto populacije EU u potpunosti vakcinisano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa