Novac

Prva centralna banka koja je povećala referentnu kamatu - skuplji krediti za Britance

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

16/12/2021

-

15:28

Prva centralna banka koja je povećala referentnu kamatu - skuplji krediti za Britance
Tanjug/AP/Matt Dunham - Copyright Tanjug/AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Banka Engleske (BoE) je povećala danas referentnu kamatu i tako postala prva od velikih svetskih centralnih banaka koja je podigla troškove zaduživanja od izbijanja pandemije korona virusa, pošto je procenila da će inflacija u aprilu verovatno dostići 6,0 odsto, što je tri puta više od ciljanog nivoa.

Devetočlani Komitet za monetarnu politiku (MPC) izglasao je sa osam prema jedan odluku o podizanju kamatne stope na 0,25 procenata sa 0,1 posto, i najavio da su verovatna dalja povećanja u narednom periodu, izvestio je Rojters.

Potez britanske centralne banke je iznenadio ekonomiste koji su, u anketi Rojtersa, uglavnom predviđali da će MPC zadržati kamatnu stopu na 0,1 odsto zbog omikron soja korona virusa, koji se munjevito širi u Britaniji uz rekordan broj novozaraženih.

Međutim, Komitet je procenio da bi pritisak na baznu inflaciju mogao da postane dugotrajan nakon nedavnog skoka.

"Tržište rada je napregnuto i stanje se i dalje zaoštrava, a postoje neki znaci dugotrajnijih pojačanih pritisaka na domaće troškove i cene", saopštila je BoE, dodajući da "iako će omikron soj verovatno uticati na aktivnost kratkoročno, njegov uticaj na srednjoročne inflatorne pritiske nije jasan u ovoj fazi".

Funta je ojačala za tri četvrtine centa u odnosu na američki dolar, na najviši nivo od 30. novembra, nakon objave saopštenja BoE, a prinosi na dvogodišnje državne obveznice, osetljivi na kretanje kamate, porasli su za više od sedam baznih poena na dnevnom nivou, na 0,56 odsto, što je najviši nivo od 1. decembra.

BoE je smanjila prognoze rasta za decembar i prvi kvartal 2022. zbog širenja omikrona i jednoglasno odlučila da zadrži program kupovine državnih obveznica na postojećem nivou od 875 milijardi funti (1,16 biliona dolara), navodi britanska agencija.

Evropska banka (ECB) zadržala iste kamate

Evropska centralna banka je zadržala danas svoje ključne kamate na nepromenjenom nivou, ali je smanjila pandemijski program hitnih kupovina obveznica, mada je obećala da će nastaviti s monetarnom politikom podrške ekonomiji evrozone i tokom 2022.

ECB je ostavila kamatne stope na operacije refinansiranja na nula posto, na prekonoćne pozajmice na 0,25 procenata i na depozite koje poslovne banke polažu kod nje na minus 0,5 odsto, u skladu sa očekivanjima, prenosi CNBC.

Kupovina obveznica u okviru programa pandemijskih hitnih kupovina (PEPP), težak 1,85 biliona evra (2,19 biliona dolara), koji treba da se završi u martu 2022, biće smanjena u sledećem kvartalu, kako bi se ta šema okončala.

Međutim, kupovina obveznica u okviru Programa kupovine imovine (APP) biće pojačana sa sadašnjih 20 milijardi evra mesečno na 40 milijardi, kako bi se nastavila podrška privredi nakon okončanja PEPP-a.

EPA/RONALD WITTEK

 

"Upravni savet ocenjuje da napredak privrednog oporavka i projektovano kretanje inflacije ka ciju u srednjem roku dozvoljavaju postepeno smanjenje tempa kupovine sredstava u narednim kvartalima. Ali, monetarno prilogođavanje će i dalje biti potrebno da bi se inflacija stabilizovala na ciljanih 2,0 posto u srednjem roku", navodi ECB u saopštenju.

Centralna banka 19-članog monetarnog bloka je navela da će njene odluke omogućiti Upravnom savetu da zadrži fleksibilnost i mogućost izbora različitih instrumenata pri odlučivanju o monetarnoj politici s obzirom na trenutnu ekonomsku neizvesnost sa kojom se suočava evrozona.

Inflacija u zoni zajedničke valute dostigla je rekordnih 4,9 odsto u novembru. U Evropi se brzo širi novi soj kovida, omikron, a delta varijanta virusa je već primorala nekoliko evropskih ekonomija da odnove delimično mere lokdauna. Analitičari ne očekuju prvo povećanje kamatnih stopa ECB-a sa rekordno niskih nivoa sve do 2023.

Privredni rast evrozone je iznosio u trećem tromesečju 2,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, ali ekonomisti kažu da je stopa rasta već značajno usporila zbog nestašice delova i naglog povećanja broja infekcija. Evro je ojačao za 0,5 posto prema dolaru nakon odluka ECB-a i trguje se na nivou od oko 1,134 dolara.

Komentari (0)

Biznis