Evropa

Džonson: Suočavamo se sa petim talasom, svi odrasli da prime buster dozu

Komentari

Autor: Jutarnjji

12/12/2021

-

22:03

Džonson: Suočavamo se sa petim talasom, svi odrasli da prime buster dozu
Boris Džonson - Copyright Tanjug/AP/Kirsty O'Connor

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija suočava sa se tako velikim talasom omikron soja koronavirusa da dve doze vakcine neće biti dovoljne da bi se on zaustavio, upozorio je danas britanski premijer Boris Džonson i najavio ubrzanje programa za davanje dodatnih doza vakcina.

"Svi koji ispunjavaju uslove, stariji od 18 godina, imaće priliku da dobiju buster doze u Engleskoj pre Nove Godine", poručio je Džonson.

Obraćajući se nekoliko sati nakon što su vladini naučnici podigli nivo upozorenja na koronavirus na četvrti nivo, na skali od pet nivoa, Džonson je rekao da mora da se ubrza program davanja buster doza jer naučnici još ne znaju da li je omikron soj manje ozbiljan od ostalih sojeva, prenosi Rojters.

"Cunami omikron dolazi. I ja se plašim da je sada jasno da dve doze vačine jednostavno nisu dovoljne da daju nivo zaštite koji nam je svima potreban", rekao je Džonson.

Džonson je rekao da su naučnici svesni da je omikron mnogo prenosiviji i poručio da bi "talas tog soja", koji bi prošao kroz populaciju, koja nije dobila dodatnu dozu vačine, doveo do tako velikog broja hospitalizovanih da bi se Nacionalna zdravstvena služba borila da izađe na kraj.

Medicinski zvaničnici ranije danas rekli su da će se  "u nedeljama koje dolaze" znati više o posledicama koje omikron ostavlja, a lekari već nagoveštavaju da zbog ovog soja već ima i hospitalizovanih.  Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će kontaktirati poptpuno vakcinisane osobe koje su bile pozitivne na testu i zamoliti ih da što pre urade antigenski test. 

Sa druge strane, Britanski stručnjaci ranije su objavili da bi broj smrtnih ishoda od posledica ove varijante koronavirusa do kraja aprila mogao iznositi između 25.000 i 75.000, u zavisnosti od toga koliko će efikasno delovati vakcina. Stručnjaci koji stoje iza studije kažu da je još sve prilično neizvesno kada je u pitanju predviđanje toka događaja. Rekli su da će, u najgorem slučaju možda biti potrebno uvesti stroža ograničenja kako bi se sprečio pritisak na zdravstveni sistem.

"Na temelju onoga što se sada događa možemo očekivati ​​da će u Velikoj Britaniji doći do velikog talasa širenja omikrona", rekao je dr Dejvis. U isto vreme on i njegove kolege veruju da će velika zainteresovanost stanovništva za buster dozu verovatno ublažiti uticaj širenja omikrona.

Inače, po ranim studijama koje je na temelju prikupljenih konkretnih podataka sprovela Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, dve doze vakcine omogućuju samo ograničenu zaštitu od razvoja simptoma nakon zaraze omikronom, ali buster doza je povećava na 75 odsto.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa