Zdravlje

Južnoafricka Republika ulazi u četvrti talas kovida

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

03/12/2021

-

08:23

Južnoafricka Republika ulazi u četvrti talas kovida
Južnoafricka Republika ulazi u četvrti talas kovida - Copyright EPA/Phill Magakoe/ POOL

veličina teksta

Aa Aa

Južnoafrički ministar zdravlja Džo Fala je izjavio danas da njegova zemlja ulazi u četvrti talas infekcija koronavirusa zbog omikron varijante, ali da bolnice u ovoj fazi nisu ugrožene.

On je na konferencija za novinare rekao da su infekcije novom varijantom sada prisutne u sedam od devet provincija u zemlji, i da se nada da se ovom varijantom može upravljati bez previše smrtnih slučajeva, prenosi agencija Rojters. Fala je pozvao građane Južnoafričke Republike da se kompletno vakcinišu, jer je to, kako tvrdi, najbolja zaštita od omikrona.

Podsetimo, novi soj koronavirusa omikron, velikom brzinom počeo je da se širi Evropom. Agencija za javno zdravlje Evropske unije (ECDC) je saopštila danas da bi omikron varijanta koronavirusa, u roku od nekoliko meseci, mogla da bude odgovorna za više od polovine svih infekcija korone u Evropi.

Danas je i južnoafrički Centar za epidemijsko modeliranje i analizu, zajedno sa Nacionalnim institutom za zarazne bolesti, saopštio da najnovija otkrića "pružaju epidemijske dokaze o sposobnosti omikrona da izbegne imunitet stečen prethodnom infekcijom", kao i da je rizik od reinfekcije veći tri puta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin