Novosti

Stamenković: Pojačana kontrola na graničnim prelazima zbog omikron soja koronavirusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet

01/12/2021

-

11:00

Stamenković: Pojačana kontrola na graničnim prelazima zbog omikron soja koronavirusa
Stamenković: Pojačana kontrola na graničnim prelazima zbog omikron soja koronavirusa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Član Kriznog štaba i pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković izjavio je danas da je zbog omikron soja koronavirusa na graničnim prelazima pojačana kontrola, prvenstveno na aerodromima. On je rekao da je Institut "Batut" sačinio listu rizičnih zemalja prema najnovijim informacijama i preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Na spisku rizičnih zemalja su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Kako je Stamenković objasnio za RTS, putnici koji su boravili u tim zemljama biće testirani PCR testom na našem aerodromu kao i da će se pratiti oni koji imaju dokaz o preležanoj bolesti ili važeći kovid sertifikat. Naglasio je da će putnici koji budu bili pozitivni na testiranju odlaziti na lečenje na tačno određeno mesto, a trenutno je to kovid bolnica u Batajnici, kao i da će putnici koji budu negativni ići u izolaciju. Putnici koji su u izolaciji biće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom i potrebno je da se svakodnevno javljaju nadležnom zdravstvenom zavodu.

"Granični sanitarni inspektor izriče rešenje, izdaje usmeno rešenje odmah na licu mesta putniku i na osnovu toga MUP proverava da li je osoba u karantinu", naveo je Stamenković i istakao da nije bilo putnika koji su zbog omikron soja pod takvom vrstom nadzora.

Ko je zadužen za kontrolu putnika?

Prema ovom dokumentu u koji je Euronews Srbija imao uvdi navodi se da identifikovanje putnika iz zemalja sa posebnim rizikom, kao i proveru posedovanja navedenih dokumenata, obavlja policija koja je nadležna za kontrolu prelaženja državne granice. Mera karantina u kućnim uslovima izriče se usmenim rešenjem od strane graničnog sanitarnog inspektora.

Testiranje PCR metodom obavlja se sedmog dana uz uzimanje uzorka od strane teritorijalno nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje. Negativan rezultat nije uslov za oslobađanje iz karantina. PCR testiranje je obavezno i ukoliko se pojave simptoma na kovid - 19 tokom trajanja mere karantina u kućnim uslovima.

U slučaju da su pozitivni na virus korona putnici se kolima Hitne pomoći smeštanje u izolaciju u kovid bolnicu Batajnica. Kontrolu mere sprovođenja karantina u kućnim uslovima obavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova, zdravstveni nadzor nad licima u karantinu u kućnim uslovima vrši teritorijalno nadležan zavod/institut za javno zdravlje, a u slučaju nepoštovanja mere karantina bez odlaganja o tome obaveštavaju Ministarstvo zdravlja - Sektor za inspekcijske poslove (teritorijalno nadležnu sanitarnu inspekciju) i MUP.

Ukoliko ne dođe do pojave simptoma bolesti tokom trajanja karantina u kućnim uslovima, nakon 14 dana prestaje obaveza karantina bez obaveze testiranja.

"Tokom novembra obavljeno više 100.000 nadzora"

Osvrnuvši se i na kontrolu poštovanja mera u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima, Stamenković je rekao da je tokom novembra obavljeno više 100.000 nadzora.

"Negde oko 1.400 naloga, a iznos izrečenih naloga je oko 50 miliona dinara. Ako govorimo u oktobru, gde je bilo oko 72 miliona dinara, znači do sada su inspektori izrekli kazbe u visini preko 120 miliona dinara", kazao je Stamenković i istakao da je nadzor pojačan u javnom saobraćaju i da je bilo dosta izrečenih kazni, što putnicima, što zaposlenima.

Stamenković je ukazao da su se mere najčešće kršile u marketima i prodavnicama i da je bilo 30 zabrana rada ugostiteljskih objekata i kladionica - najviše u Somboru, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Boru i Šapcu. On je dodao da je u jednoj apoteci u Beogradu, na osnovu anonimne prijave, utvrđeno da se izrađuje lek ivermektin, istakavši da dosad nije zabeležen nijedan slučaj falsifikovanja kovid propusnica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja