Društvo

Šekler o omikronu: Ne treba paničiti, lekari koji su ga otkrili kažu da ima blage simptome

Komentari

Autor: RTS

30/11/2021

-

18:52

Šekler o omikronu: Ne treba paničiti, lekari koji su ga otkrili kažu da ima blage simptome
Šekler o omikronu: Ne treba paničiti, lekari koji su ga otkrili kažu da ima blage simptome - Copyright Prinstcreen YouTube/Televizija Forum; pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler kaže da u ovom trenutku treba slušati šta o novom soju koronavirusa omikronu govore lekari iz Južnoafričke Republike, koji su ga i otkrili. 

"U vojsci su mi govorili – kartu čitaj, a seljaka pitaj. Ovde ti seljaci pod navodnicima nisu seljaci, nego terenci, a to su lekari u Južnoafričkoj Republici. Jedino u ovom trenutku možemo verodostojno da komentarišemo ono što oni komentarišu u medijima", rekao je Šekler gostujući u Beogradskoj hronici na RTS.

Oni sve vreme, kako je naveo, govore sledeće – vrlo su blagi simptomi, oboleli su mlađi ljudi, više od pola je bilo nevakcinisano, mada je kod najvećeg broja bila začeta vakcinacija.

"Simptomi su blagi čak i kod onih koji nisu vakcinisani, a kod vakcinisanih često asimptomatski, nema ništa. To su izjave koje su ti lekari davali", dodao je Šekler.

Ističe da su klinički znaci lakši, postoji lakoća prenošenja, ali nema pneumonija, temperature vrlo retko, uglavnom znojenje i prolazi za dva tri dana.

"Ne treba da se paniči, već da se slušaju ljudi koji imaju uvid i koji se razumeju u to", ističe Šekler.

Napomenuo je i da je novi soj otkriven postojećim testovima, što znači da oni rade i kod omikrona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija