Društvo

Lončar: Ne zalećimo se sa informacijama o novim sojima, narednih desetak dana znaćemo više o omikronu

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2021

-

14:26

Lončar: Ne zalećimo se sa informacijama o novim sojima, narednih desetak dana znaćemo više o omikronu
Lončar: Ne zalećimo se sa informacijama o novim sojima, narednih desetak dana znaćemo više o omikronu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je danas da se ne iznose u javnost preuranjene informacije o novom "omikron" soju koronavirusa i dodao da ćemo za desetak dana imati nove informacije.

"Dvadeset meseci traje sve ovo. Korona nam je pokazala da ni one sojeve koji su bili poznati nismo u potpunosti savladali. Ne zalećimo se sa informacijama o novim sojevima", rekao je Lončar za RTS te dodao:

"Potrebno je dodatno vreme da bi se procenilo da li se ovaj soj pokazuje i u kom procentu kod PCR testa, da li ga on detektuje i da li soj probija imunitet koji se do sada dobijao vakcinacijom".

On je dodao da kakav god da je soj virusa, moramo da uradimo šta je do nas da sprečimo da soj dođe u tom obimu da naruši zdravlje, život i zdravstveni sistem. Inače, Lončar je danas razgovarao sa šefom tima za imunizaciju u Regionalnoj kancelariji Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, Datom Sidartom od kojeg je dobio pohvale za imunizaciju u Srbiji.

"Koncentrišimo se na stvari koje nas čekaju, da se ne vraćamo unazad. Pohvaljen je naš sistem za prijavu neželjenih efekata, da je transparentan i da treba više da ga eksploatišemo - da kažemo kakvi su rezultati da građani znaju da nemaju bojazan da vakcine izazivaju neke neželjene efekte o kojima se priča", rekao je Lončar.

Podsetimo, šef tima za imunizaciju u Regionalnoj kancelariji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, dr Data Sidarta, pohvalio je danas aktivnosti Ministarstva zdravlja u cilju kontrole epidemije koronavirusa u Srbiji, posebno istakavši proces imunizacije, koji je zahvaljujući velikom trudu zdravstvenih radnika izuzetno dobro sproveden i efikasno organizovan.

"Srbija je uradila odličan posao kada je u pitanju vakcinacija protiv kovida 19 i treba da zahvalimo svima na naporima koji su do sada uloženi - i zdravstvenim radnicima i donosiocima odluka - na snažnom liderstvu i posvećenosti", rekao je Sidarta tokom sastanka sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

On je dodao da nedavna istraživanja SZO-a i ECDC-a pokazuju da je vakcinacija protiv kovida 19 do sada spasla skoro pola miliona života kada je reč o osobama starijim od 60 godina u 33 zemlje evropskog regiona SZO.

"SZO će nastaviti da podržava Srbiju u naporima da spase što više života vakcinacijom koja je dostupna svima, ali i kroz dalju promociju javnozdravstvenih mera", istakao je dr Sidarta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija