Evropa

Obavezno nošenje maski u Velikoj Britaniji: Očekuje se da će buster doze pomoći u zaštiti od teških oboljenja

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2021

-

11:15

Obavezno nošenje maski u Velikoj Britaniji: Očekuje se da će buster doze pomoći u zaštiti od teških oboljenja
Obavezno nošenje maski u Velikoj Britaniji: Očekuje se da će buster doze pomoći u zaštiti od teških oboljenja - Copyright Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Nova direktiva o obaveznom nošenju maski i druge mere za ograničavanje širenja omikron soja koronavirusa danas su stupile na snagu u Engleskoj, u trenutku kada britanski premijer Boris Džonson razmatra proširenje programa davanja buster doza kako bi se povećala zaštita od infekcije.

Od jutros maske za lice su obavezne u transportu i u prodavnicama, bankama i frizerskim salonima, prenosi agencija Rojters. Svi međunarodni putnici moraju da urade PCR test do kraja drugog dana po dolasku i da se samoizoluju dok ne dobiju rezultate, a takođe postoje ograničenja za dolaske iz 10 zemalja južne Afrike, budući da putnici iz tih zemalja moraju da idu u hotelski karantin.

Britanija je do sada prijavila 11 slučajeva varijante omikron, i dok vlada tvrdi da će ovaj broj rasti, istovremeno poručuje da je važno usporiti njegovo širenje dok se ne sazna više o prenosivosti te varijante i uticaju na vakcine.

"Mere koje danas stupaju na snagu su srazmerne i odgovorne i kupiće nam vreme u trenutku kada smo suočeni sa ovom novom varijantom. Ne samo da će nam današnji koraci pomoći da usporimo širenje varijante, već će nam pomoći da zaštitimo jedni druge i rezultate na kojima smo svi toliko radili", navodi se u Džonsonovom saopštenju.

Naveo je da će mere biti revidirane posle tri nedelje, ali je dodao da je zemlja u boljoj situaciji ove godine zbog kampanje vakcinacije nego što je to bio slučaj prošle godine, kada su ograničenja uvedena neposredno pre Božića.

Britanski savetnici za vakcinu su juče dali dozvolu za buster program za sve odrasle, a ministar zdravlja Said Džavid je rekao da će ove nedelje biti više detalja o tome kako će se sprovoditi. Očekuje se da će buster doze pomoći u zaštiti od teških oboljenja čak i ako je omikron u stanju da smanji efikasnost vakcine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa