Fokus

Zabrinutost zbog omikrona: Ograničavaju se putovanja u svetu, najavlju se i vakcine za novi soj virusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2021

-

09:40

Zabrinutost zbog omikrona: Ograničavaju se putovanja u svetu, najavlju se i vakcine za novi soj virusa
Zabrinutost zbog omikrona: Ograničavaju se putovanja u svetu, najavlju se i vakcine za novi soj virusa - Copyright profimedia, Tanjug AP/Michael Probst, Denis Grishkin, Moscow News Agency

veličina teksta

Aa Aa

U Evropi i svetu iz dana u dan raste strah zbog novog soja koronavirusa koji je dobio naziv omikron. Svetska zdravstvena organizacija novi soj ocenjuje kao "zabrinjavajući", a prvi slučajevi su se za nekoliko dana raširili u mnogim zemljama.

Zbog toga države uvode zabranu putovanja i ograničenja za putnike iz zemalja Južne Afrike u nastojanju da obuzdaju širenje ove nove varijante koronavirusa. Ovi potezi su usledili, jer su zdravstveni zvaničnici upozorili da se, zbog velikog broja mutacija, ovaj virus širi jako brzo.

Slučajevi zaraze ovim sojem virusa već su zabeleženi u većim državama a na dosadašnjem spisku se nalaze: Australija, Kanada, Velika Britanija, Holadnija, Belgija, Češka, Nemačka, Italija, Austrija, Portugalija, Švajcarska, Španija i Švedska. Zemlje zbog novog soja reaguju burno tako što je na stotine putnika u obavezi da se testira pre ulaska, a od njih se takođe očekuje da budu u samoizolaciji dok ne dobiju negativan test.

Šta znamo do sada?

Soj virusa B.1.1.529 ili omikron potvrđen je prvo u Južnoj Africi, potom u Hongkongu, Bocvani, Izraelu, Belgiji i Velikoj Britaniji. Ovaj naziv je dobio u petak, 26. novembra, kada mu ga je dala Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a dobio ga je po 15. slovu grčkog alfabeta.

SZO je za ovu varijantu koronavirsa rekla da "Izazvia zabrinutost" i upozorila da se širi jako brzo, pa postoji rizik da postane i dominantan u celom svetu. Stručnjaci navode da je razlog tome to što on ima gotovo 50 mutacija u sebi, odnosno 32 mutacije u spajk-proteinu, kao i da su simptomi netipični u poređenju sa svim prethodnihm sojevima do sada što mu i omogućava da se brzo i nekontrolisano širi.

Pixabay

 

Primera radi, veoma zarazna delta varijanta koronavirsusa ima u sebi osam mutacija, piše DW. Međutim, sam broj mutacija ne govori ništa o opasnosti varijante, ali zbog njihovog velikog broja, imune ćelije se teže bore - dolazi do takozvanog bekstva od imuniteta - pa i vakcine postaju manje efikasne. Stručnjaci dalje navode da nova varijanta ne mora da izaziva teži oblik koronavirusa, ali da sam virus može još brže da se širi i tako preoptereti zdravstveni sistem.

Kanda, Španija i Švedska nove države u kojima s epojavio omikron

Da se spisak zemalja svakodnevno širi potvruđuje i vest da su Španija i Švedska saopštile juče da su otkrile prve slučajeve zaraze omikronom, javlja Rojters. U Španiji je omikron otkriven kod putnika koji je došao iz Južne Afrike, preneo je list "El Pais".

Soj je sekvenciran u madridskoj bolnici, a pacijent je bio u dobrom stanju. Špansko ministarstvo zdravlja nije bilo dostupno za komentar.

Državna zdravstvena agencija Švedske je takođe saopštila da je otkriven slučaj zaraze omikronom i u ovoj skandinavskoj zemlji. Uzorak je od pre nedelju dana od zaražene osobe koje je takođe došla iz Južne Afrike, navela je državna agencija.

Prvi slučaj infekcije omikron sojem koronavirusa potvrđen je u Kvebeku, izjavio je juče Kristijan Dib, ministar zdravstva te kanadske provincije. 

"Dolazak nove varijante uoči sezone božićnih praznika detektovan je u trenutku kada u Kvebeku raste broj inficiranih, uglavnom među nevakcinisanima", rekao je Dib.

I u Japanu je potvrđen prvi slučaj novog omikron soja korona virusa, objavila je danas agencija Kjodo pozivajući se na neimenovane izvore iz vlade. Ministar zravlja Šigejuki Goto rekao je jedan diplomata iz Namibije bio pozitivan na testu na aerodromu i da je potrebno uraditi nova testiranja da bi se utvrdilo da li je reč o novom omikron soju.

Na omikron nije ostalo imuno ni ostrvo u Indijskom okenau - Reunion, koje pripada Francuskoj. Francuski mediji navode da je reč o 53-godišnjem muškaru koji je putovao na Mozambik i preseo u Južnoj Africi. Pacijent je trenutno u izolaciji, prenosi Rojters.

Šta je sa letovima?

Brojne zemlje su uvele ili razmišljaju o tome da ograniče ili zabrne letove zbog novog soja. Među prvima je reagovao Japan koji je najavio da od danas ponovo zatvara svoje granice saopštila je japanska vlada, i to tri nedelje pošto je ova zemlja ublažila neke restrikcije za dolaske dozvolivši ulazak poslovnih ljudi, studenata i stranih stažista.

"Zabranjujemo sve nove ulaske stranih državljana iz celog sveta od 30. novembra", rekao je japanski premijer Fumio Kišida novinarima, a preneo AFP.

Reagovala je i Australija koja je juče odložila otvaranje međunarodnih granica za dve nedelje, a premijer Skot Morison pozvao je lidere da nastave sa planovima za otvaranje granica do Božića. Vlasti su saopštile danas da ispituju da li jedan putnik zaražen omikron sojem koronavirusa, i istražuju kontakte i lokacije koje je nedavno posetio. Ukoliko se potvrdi, to bi bio šesti slučaj novog soja virusa u Australiji.

Omikron je "uzdrmao" i Veliku Britaniju. Nakon što su i tamo pre tri dana registovani prvi slučajevi premijer Boris Džonson koji je saopštio da se u Velikoj Britaniji pooštravaju mere. 

"Svi koji budu došli u Veliku Britaniju moraće da urade PCR test tokom prva dva dana i moraju biti u izolaciji dok test ne bude negativan" rekao je Džonson. On je napomenuo da ne želi da zaustavi putovanja građana, ali i da nove mere mogu samo da uspore širenje nove varijante, ali ne i da je zaustave, preneo je BBC.

Sa druge strane izvršni direktor Rajaner grupe Majkl O`Liri rekao je da ne vidi razlog za otkazivanje letova zbog omikrona, te da su letovi njegove avio-kompanije rezervisani za narednih nekoliko nedelja.

Bajontek, Moderna i Džonson rade na vakcini

Kompanije Bajontek, Moderna i Džonson i Džonson (J&J) rade na vakcinama koje su posebno usmerene na novi omikron soj korona virusa u slučaju da postojeće vakcine ne budu efikasne protiv nove varijante, navodi se u današnjem saopštenju ovih kompanija.

Pojava nove omikron varijante izazvala je globalne reakcije jer su svi zabrinuti da bi novi soj mogao brzo da se širi čak i među vakcinisanima, prenosi Rojters. Zbog toga su ponovo uvedena restrikcije na putovanja i druga epidemiološka ograničenja širom sveta.

Iz Bajonteka je stigla potvrda da je ta kompanija u saradnji sa partnerima iz Fajzera započela rad na vakcini prilagođenoj varijanti omikron. U međuvremenu, izvršni direktor Moderne Stefan Bansel izjavio je za CNBC da bi do isporuka nove vakcine moglo da prođe više meseci, najavljujući da bi za približno dve nedelje trebalo da bude poznato u kojoj meri su postojeće vakcine efikasne protiv omikron soja korona virusa.

Tanjug/AP/Christophe Gateau

 

U kompaniji J&J takođe je u toku procena efikasnosti postojeće vakcine protiv koronavirusa u slučaju zaražavanja omikron sojem, a istovremeno se i traga za vakcinom specifičnom baš za tu varijantu.

I tvorci ruske vakcine Sputnjik V saopštili su da bi mogli svetu da distribuiraju na stotine miliona doza vakcina protiv omikron soja do 20. februara, izjavio je danas šef Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF).

"Gamaleja institut veruje da Sputnjik V i Sputnjik lajt neutrališu omikron jer su efikasne protiv svih ostalih sojeva. Malo je verovatno da je potrebna modifikacija vakcine, zato možemo da distribuiramo nekoliko stotina miliona buster doza za Sputnjik do februara 2022. godine", naveo je Dimitrijev, preneo je TAS. On je takođe rekao da više od tri milijarde doza vakcina protiv novog soja korona virusa mogu biti dostupne u 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet