Evropa

Trka s vremenom dok se omikron širi Evropom: U kojim sve zemljama je otkriven novi soj korone i kakve se mere sprovode

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/11/2021

-

11:23

Trka s vremenom dok se omikron širi Evropom: U kojim sve zemljama je otkriven novi soj korone i kakve se mere sprovode
Trka s vremenom dok se omikron širi Evropom: U kojim sve zemljama je otkriven novi soj korone i kakve se mere sprovode - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje širom Evrope uvode zabranu putovanja i ograničenja za putnike iz zemalja Južne Afrike u nastojanju da obuzdaju širenje nove varijante koronavirusa pod nazivom omikron. Ovi potezi su usledili jer su zdravstveni zvaničnici upozorili da se virus brzo širi, zbog velikog broja mutacija. 

Slučajevi zaraze ovim sojem virusa već su zabeleženi u Evropi, u pitanju su Velika Britanija, Holadnija, Belgija, Češka, Nemačka, Italija, Austrija, Portugalija, Švajcarska. Evropske zemlje zbog novog soja reaguju burno, na stotine putnika se testriju pri ulasku, a od njih se takođe očekuje da budu u samoizolaciji dok ne dobiju negativan test.

Jedan od takvih primera je i Holadnija, gde je Uprava za javno zdravlje potvrdila u nedelju da je 13 osoba, koje su u petak doputovale u ovu zemlju letovima iz Južne Afrike, pozitivno na novu varijantu koronavirusa. Inače, među 600 putnika koji su doputovali iz JUžne Afrike 61 osoba je bila pozitivna na virus korona, a omikron je detektovan kod njih 13.

Uprava amsterdanskog aerdroma Šiphol je putnike odmah stavila u izolaciju u hotelu u blizini aerodroma, dok je manjem broju putnika dozvoljen karantin kod kuće ali pod strogim uslovima.

Zdravstvene vlasti, istovremeno, apelovale su na sve putnike koji su se prošle nedelje vratili iz Južne Afrike da se što pre testiraju na koronavirus. Holandija, međutim, nije jedina. 

Velika Britanija

Velika Britanija je, takođe, među zemljama koje uvode nova ograničenja na putovanja otkako su potvrđena dva slučaja omikron soja za koje je ministar zdravlja Sajid Džavid rekao da su povezani sa "putovanjima iz Južne Afrike". Infekcije novom varijantom virusa, za koje preliminiarni podaci sugerišu da bi mogli biti brzo prenosivi i otporniji, naveli su premijera Borisa Džonsona da pooštri uslove za ulazak u ovu zemlju.

"Nećemo da zaustavljamo ljude da putuju, ali zahtevaćemo od svakog ko uđe u Veliku Britaniju da uradi PRC test do kraja drugog dana nakon dolaska i da se samoizoluje dok ne dobije negativan rezultat", rekao je Džonson na konferenciji za novinare.

Inače, britanski ministar zdravlja je na Tviteru izneo podatke o osobama zaraženim novim sojem i naveo da su oni u samoizolaciji. 

"Iz predostrožnosti uvodimo dodatna ciljana testiranja u pogođenim oblastima i sekvenciramo sve pozitivne slučajeve", naveo je on. Kako je dodao, Malavi, Mozambik, Zambija i Angola dodate su na crvenu listu za putovanja, pored Južne Afrike, Bocvane, Esvatilnije, Lesota, Nambije i Zimbabvea koji su se na toj listi već nalazili. To znači da putnici ovih zemalja mogu da rezervišu boravak u Velikoj Britaniji, ali samo u karantinskom hotelu.

Džonson je takođe rekao da će se od kontakata za koji se sumnja da se oboleli od omikrona biti zatraženo da se samoizoluju na 10 dana bez obzira na njihov vakcinalni status. 

Nemačka

Nemačka je u nedelju saopštila da je otkrila ukupno tri slučaja nove varijante korona virusa omikron, nakon što je potvrđena sumnja na infekciju u zapadnoj državi Hesen.

"Sekvencionisanje je potvrdilo rezultat - sumnjivi slučaj koji je objavljen juče ujutru je varijanta omikrona", napisao je na Tviteru Kaj Kloze, ministar za socijalna pitanja u Hesenu, preneo je Rojters.

On je juče rekao da je sumnjivi slučaj sa omikronom potvrđen kod putnika koji je stigao iz Južnoafričke Republike u Hesen na frankfurtski aerodrom, jedan od najprometnijih vazdušnih čvorišta u Evropi. I zdravstveni zvaničnici u južnoj državi Bavarskoj otkrili su dva slučaja zaraženih varijantom omikron.

U Nemčkoj su danas stupila na snagu ograničenja vazdušnog saobraćaja iz Južnoafričke Republike nakon što je ta zemlja klasifikovana kao oblast sa novom varijantom virusa. To znači da aviokompanije  iz Južnoafričke Republike mogu da prevoze samo Nemce u Nemačku i da čak i oni koji su vakcinisani moraju da provedu 14 dana u karantinu.

Italija

I u Italiji je identifikovan prvi slučaj zaraze novim sojem korona virusa, nazvanim omikron, izvestila je agencija Ansa. Reč je o poslovnom čoveku, Italijanu, koji je doputovao iz Mozambika, i koji je već je dva puta vakcinisan. Kako se navodi, on nije pokazivao simptome zaraze.

Tek se testiranjem pokazalo da je inficiran, a zaraženi su i članovi njegove porodice. Medicinske vlasti su odlučile da preventivno testiraju sve osobe sa kojima je "nulti pacijent" bio u kontaktu.

U međuvremenu, Italija je obustavila letove sa 14 afričkih zemalja da bi smanjila mogućnost širenja novog soja korona virusa. Epidemiološka situacija u Italji se inače pogoršava, a od ponedeljka severna pokrajina Friuli Venezija Džulija pooštrava epidemiološke mere, zbog porasta broja zaraženih i hospitalizovanih. Regija će, prema odluci zdravstvenih vlasti, biti svrstana u takozvanu "žutu zonu", a to između ostalog znači obavezu nošenja zaštitnih maski i na otvorenom, ograničen broj osoba koje mogu biti u restoranima, barovima i prodavnicama, pojačane kontrole u gradskom prevozu i na ulazu u javne ustanove.

Češka i Belgija

Češka je takođe otkrila prvi slučaj novog soja kod jednog pacijenta. U pitanju je žena koja je hospitalizovana sa lakšim simptomima u Libercu, na severu zemlje, piše Euronews.
Inače, to se desilo dan nakon što je Belgija postala prva zemlja koja je članica EU i koja je prijavila slučaj putnika koji se vraćao iz Egipta.

Belgijski ministar zdravlja Frank Vandenbroucke rekao je da je prvi slučaj soja koronavirusa registrovan kod nevakcinisane osobe koja je 22. novembra testirana pozitivno na koronavirus.

Švajcarska

Prvi slučaj omikron soja korona virusa otkriven je u Švajcarskoj, saopštila je danas švajcarska vlada, u trenutku kada je ta zemlja pooštrila ograničenja za ulazak kako bi sprečila njegovo širenje. Reč je o osobi koja se vratila u Švajcarsku iz Južne Afrike pre oko nedelju dana, objavila je švajcarska Federalna kancelarija za javno zdravlje na Tviteru.

Švajcarska je naložila da putnici iz 19 zemalja moraju da pokažu negativan test kada ulaze na let za tu zemlju, i da moraju da odu u 10-dnevni karantin po dolasku. Na listi su i Australija, Danska, Velika Britanija, Češka, Južnoafrička Republika, Izrael.

Austrija

Virusolog iz austrijske pokrajine Tirol, Dorote fon Lar, saopštila je da je u Austriji potvrđeno priisustvo novog, omikron soja korona virusa. Fon Lar je za ORF kazala da je novi soj dokazan sekvenciranjem i da, pored prvog slučaja, postoji sumnja u zarazu istim sojem kod 30 lica.

Na bečkom aerodromu Švehat vrši se detaljna kontrola putnika iz južnoafričkih zemalja. Pripadnici vojske s tim u vezi prate tok putovanja, kako bi se sprečilo da neko u zemlju uđe uz zaobilaženje zabrane ulaska iz zemalja juga Afrike, koje je na snazi od petka.

Na snazi je zabrana sletanja avionima iz zemalja juga Afrike, kao i ulazak putnika iz tih država u Austriju. Samo austrijski državljani mogu da uđu u zemlju, ali sa negativnim PCR testom i desetodnevnim karantinom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa