Zdravlje

Predsednik Svetskog saveza lekara: Strah da novi sojevi koronavirusa budu opasni kao ebola

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2021

-

11:09

Predsednik Svetskog saveza lekara: Strah da novi sojevi koronavirusa budu opasni kao ebola
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Svetskog saveza lekara (SSL) Frank Ulrih Montgomeri upozorava na opasnosti od novih sojeva koronavirusa.

"Moja velika zabrinutost je da bi mogao da se pojavi novi opasniji soj, koji bi bio infektivan kao delta i opasan kao ebola", rekao je Montgomeri medijima nemačke "Funke grupacije".

Prema njegovim rečima, novi omikron soj je dobar primer kako se virusu ne sme dati šansa za mutaciju. Da bi se sprečilo nastajanje daljih sojeva, kaže Montgomeri, potrebno je svet još godinama vakcinisaniti.

"Što manje infekcija dozvolimo, to bolje", rekao je predsednik SSL.

I nemački virusolog Ulrike Procer je zabrinuta zbog soja omikron, rekavši da bi on mogao da doprinese bržem širenju virusa. Ona je kazala da je zbog toga važno što pre primiti buster dozu.

Zašto je omikron zabrinjavajuća varijanta?

Svetska zdravstvena organizacija označila je novi soj koronavirusa "zabrinjavajućom varijantom", i nazvala ga omikron. U saopštenju se navodi da preliminarni dokazi sugerišu da nova varijanta kovida 19 nosi veći rizik za ponovnu infekciju od drugih varijanti, kao i da ima "veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće".

Protekle sedmice su južnoafrički naučnici identifikovali novu varijantu koronavirusa za koju kažu da stoji iza nedavnog rasta broja infekcija koronavirusom u Gotengu, najnaseljenijoj provinciji zemlje. Nije jasno gde je nova varijanta zapravo nastala, ali su je prvi otkrili naučnici u Južnoj Africi, a takođe je pronađena u Belgiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Bocvani, Hong Kongu i Izraelu.

Južnoafrički ministar zdravlja Džo Fala rekao je da je nova varijanta povezana sa "eksponencijalnim porastom" broja slučajeva u poslednjih nekoliko dana, iako stručnjaci još uvek pokušavaju da utvrde da li je nova varijanta, nazvana B.1.1.529, zaista odgovorna za to.

Poslednjih nedelja je u ovoj zemlji bilo nešto više od 200 novozaraženih dnevno, ali je u četvrtak taj broj iznosio 2.465. Trudeći se da objasne nagli porast slučajeva, naučnici su proučavali uzorke virusa i otkrili novu varijantu.

Proizvođači vakcina su izrazili uverenje da će moći brzo da prilagode svoje vakcine ukoliko se omikron soj proširi. Fajzer i Biontek očekuju da će moći da razviju i proizvedu prilagođenu vakcinu protiv te varijante za otprilike 100 dana, pod uslovom da ih regulatorna tela odobre.

Čini se da je oko 30 mutacija u spajk proteinu koronavirusa, što može uticati na to koliko se lako širi na ljude.

Šeron Pikok, koja je vodila genetsko sekvenciranje koronavirusa u Britaniji na Univerzitetu u Kembridžu, rekla je da dosadašnji podaci sugerišu da nova varijanta ima mutacije "koje su u skladu sa povećanom prenosivošću", ali i da "još uvek nisu poznata svojstva mnogih mutacija".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin