Društvo

Đaci u klupama kao i pre korone: Već drugu sedmicu neposredna nastava u svim školama u Srbiji

Komentari

Autor: S. Tuvić

28/11/2021

-

10:38

Đaci u klupama kao i pre korone: Već drugu sedmicu neposredna nastava u svim školama u Srbiji
Đaci u klupama kao i pre korone: Već drugu sedmicu neposredna nastava u svim školama u Srbiji - Copyright AP/Darko Vojinović, Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od sutra, 29. novembra, sprovodiće se neposredna nastava, kao pre korone. To je druga nedelja zaredom da se nastava organizuje po prvom modelu, da đaci predavanja prave iz školskih klupa, a odluku je doneo je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

Tim za škole na nedeljnom nivou donosi odluke o nastavi na osnovu podataka o broju zaraženih na nivou lokalnih samouprava, ali i broja zaraženih učenika i nastavnika u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u nedelji od 19. novembra do 23. novembra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od šest do 18 godina je bio 918 (0,12 odsto) obolelih. To je najmanji broj zaržane dece školskog uzrasta od početka školske godine.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je osam (0,02 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 107 (0,27 odsto ) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i šest (0,02 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Opada broj zaraženih, rizik zbog praznika

U poslednjih nekoliko dana broj novozaženih virusom korona u Srbiji opada, ali epidemiolozi upozoravaju da predstoji period slava, novogodišnjih i božićnih praznika, dolazak građana Srbije koji rade u inostranstvu na odmor, što predstavlja epidemiološki rizik. Zbog toga je medicinski deo Kriznog štaba tražio da zimski počne dve nedelje ranije, od ponedeljka 20. decembra, to bi značilo da je poslednji radni dan za đake u prvom polugodištu petak, 17. decembar.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon naveo je dva razloga zbog kojih zimski raspust treba da počne ranije - dolazak gastarbajtera iz zemalja u kojima bukti epidemija delta plus virusa korona koji još nije registrovan u Sbiji, ali gde ima i gripa.  

"Otprilike u vreme katoličkog Božića naši ljudi koji rade na zapadu dolaze u Srbiju, a tamo je eksplozija delta plus soja korona virusa, koji mi još ovde nismo utvrdili da cirkuliše. Takođe, u drugoj polovini decembra se očekuje dolazak virusa gripa koji je već registrovan u zemljama regiona", rekao je Kon za RTS.

Zbog čega su škole obeležene kao rizična mesta za širenje virusa Kon je pojasnio na jednostavnom primeru. Navodi da je u obrazovnim ustanovama oko milion učenika i zaposlenih, koji odlaze posle časova kućama i u kontaktu su sa ostalim članovima porodice - roditeljima, bakama, dekama. To znači da je skoro polovina Srbije na neki način vezana za škole.

Prosvetari: Raspust moguć samo nedelju dana ranije

Produženje zimskog rasopusta biće tema na narednoj sednici Kriznog štaba. Prosvetari kažu da produđenje zimskog raspusta znači da se skrati prvo polugodište, a da oni moraju da ispune sve predviđeno planom i programom i ocene decu. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je za Euronews Srbija ranije da je moguće da zimski raspust počne samo nedelju dana ranije, da se polugodište završi 24 decembra, jer su u prvoj nedelji decembra planiran pismeni iz srpskog jezika u drugoj iz matematike, a trećoj iz stranog jezika.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će zimski raspust biti tema na sednici Kriznog štaba.

"Ukoliko bude bilo potrebno, u skladu sa procenom zdravstvenog dela, spremni smo da prilagodimo kalendar, ali je važno da se prvo polugodište privede kraju i da deca budu ocenjena - dodao je Ružić.

Inače, školskim kalendarom je predviđeno da prvo polugodište bude završeno 31. decembra, a da se đaci u školske klupe vrate 24. januara. Za učenike u Vojvodini počinje 24. decembra, a drugo polugodište počinje 17. januara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija