Društvo

Kraj jesenjeg raspusta, đaci od sutra u školskim klupama po modelu koji je odredio Tim za škole

Komentari

Autor: S. Tuvić

14/11/2021

-

12:15

Kraj jesenjeg raspusta, đaci od sutra u školskim klupama po modelu koji je odredio Tim za škole
Kraj jesenjeg raspusta, đaci od sutra u školskim klupama po modelu koji je odredio Tim za škole - Copyright profimedia, Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kraj je jesenjeg rasusta i đaci su od sutra u školskim klupama. Tim za škole, koji svake nedelje analizira epidemiološku situaciju, odlučio je da sledeće nedelje đaci u srednjim školama u Beogradu, Velikom Gradištu i Nišu nastavu prate po kombinovanom modelu - dan u školi, dan od kuće.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji đaci će regularno ići u školu i neposredno pratiti nastavu. 

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije i velikog broja zaraženih virusom korona, osnovcima i srednjoškolcima produžen je jesenji raspust, te su umesto četiri imali pauzu od devet dana.

Školskim kalendarom predviđen je mini,  jesenji raspust 11. i 12. novembra, ali je produžen za još tri dana te je počeo 8. novembra. Sa vikendima đaci su odmarali devet dana. 

Inače, pedijatri su na sednicama Kriznog štaba tražili da sve škole pređu 10 dana na onlajn nastavu, jer sa širenjem delta soja virusa korona sve je više zaražene dece, a nekoliko njih je zbog komplikacija završilo na respiratoru u Institutu za majku i dete i Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj.

Međutim, u Ministarstvu prosvete stalno ponavljaju da škole nisu mesto gde se prenosi virus, te se kao kompromisno rešenje nametnulo produženje raspusta za tri dana.

Za nedelju dana popravila se epidemiološka situacija u Srbiji i smanjen je broj novozaraženih na dnevnom nivou. Naime, i petak 5. novembra (poslednji radni dan škola) u Srbiji je bilo 5. 725 novozaraženih, dok je u petak 12. novembra bilo 3.998 novoinficiranih.

Školski kalendar

Školskim kalendarom ove godine planirana su četiri raspusta za osnovce i srednjoškolce. Prvo polugodište traje do 30. decembra, te će đaci na novu pauzu - zimski raspust od 31. decembra. On se više ne deli u dva dela, kao prethodnih godina, već će ga đaci koristiti odjednom od 31. decembra do 23. januara. 

Za đake je planiran i prolećni raspust od 22. aprila do 3. maja. Kraj školske godine za maturante srednjih škola je 24. maja, za osmake 7. juna, a za ostale osnovce i srednjoškolce 21. juna. 

O radu škola na nedeljnom nivou

Odluku o modelu nastave u osnovnim i srednjim školama na nedeljnom nivou donosi Tim za škole, koga čine predstavnici Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja i Instituta Batut. Odluka se donosi zavisno od epidemiološke situacije - broja zaraženih učenika i nastavnika, ali i broja zaraženih u lokalnoj samoupravi.

Svaka škola i lokalni zavod za javno zdravlje šalju izveštaje Timu za škole koji na osnovu dobijenih rezultata sa terena procenjuje kako će škole raditi. Svakog petka do 12 sati škole dobijaju obaveštenje o radu za narednu nedelju.

MInistarstvo prosvete je saopštilo da prema podacima Institu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" u nedelji od 1. novembra do 7. novembra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 1.667 (0,22 odsto) obolelih.

Šta sa odeljenjima gde je dvoje i više dece zaraženo

Sve škole u Srbiji dobile su precizna uputstva šta da rade ukoliko je u jednom odeljenju pojavi više zaražene dece. Ukoliko se u odeljenjima koja imaju 16 i manje učenika pojavi troje inficiranjih đaka to odeljenje prelazi deset kalendarskih dana na onlajn nastavu.

Ukoliko se u odeljenju sa 17 i više učenika pojavi dvoje inficiranih đaka odeljenje se deli u dve grupe koje idu po kombinovan modelu, dan u školi, dan od kuće deset dana.

Deca se prate i u grupama te ako se pojavi troje inficiranih u grupi automatski grupa prelaze na onlajn nastavu deset dana.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno 45 odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu.

Ukupno je 406 odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 48 (0,13 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija