Društvo

Ko odlučuje da li dete ide u izolaciju ili može u školu, ako je neko u porodici zaražen

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

29/10/2021

-

19:49

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Od sledeće nedelje kombinovana nastava sprovodiće se u srednjim školama u šest lokalnih samouprava, među kojima je i Beograd, a o produžetku jesenjeg raspusta odlučivaće se na sledećoj sednici Kriznog štaba.

Govoreći o zaraženoj deci koronavirusom, pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić rekao je za RTS da je škola obavezna da ima određeni prostor za izolaciju i da se učenik, ukoliko ima temperaturu, šalje u tu prostoriju. Pašić je razjasnio i situaciju u kojoj je jedan roditelj zaražen koronavirusom, da li dete ide u školu ili ne. Naime, na pitanje ako je roditelj pozitivan da li dete ide u školu, Pašić odgovara da su za to pitanje nadležni epidemiolozi iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. 

Škole, kako je objasnio, zovu Gradski zavod za javno zdravlje ili "Batut" i dobijaju instrukcije od epidemiologa, oni znaju proceduru. Neophodna je komunikacija škole i instituta.

"Ako se desio slučaj da je neko bio pozitivan – ko je vakcinisan on nastavlja dalju aktivnost, ako je preležao poslednja tri meseca, nastavlja normalnu aktivnost, ako je dete u pitanju dobiće mišljenje nadležnog epidemiologa, koji je zadužen za komunikaciju, podseća Pašić.

Onlajn nastava ili svi u škole?

Beograđani su podeljeni po pitanju odlaska u školu i učenja kod kuće, ali smatraju da nastava uživo ima smisla ako se poštuju epidemiološke mere. Beograđani kažu i da kombinovana nastava ne zadovoljava potrebe za znanjem.

Podsetimo, Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je danas odluku da se "Drugi model" organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 1. novembra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji šest lokalnih samouprava Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Beograd, Kula, Niš i Šabac.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, "drugi model" nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe. Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o oboljevanju od kovida 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

"Bolje onlajn, ovako ne mogu konkretno da se fokusiraju. Ako idu u školu neka idu u školu, ali da se fokusiraju na jednu stvar", kaže jedan mladić.

Starija sugrađanka, koja je i roditelj, smatra da učenici u trenutnoj epidemiološkoj situaciji treba da idu u školu.

"Zato što će tako da nauče. Mislim da mnogo gube jer imaju kombinovanu nastavu", rekla je ona za Tanjug.

Druga sugrađanka je istog stava i ističe da je neophodno pridržavanje epidemioloških mera.

"Po meni je bolje da deca idu u školu, biće uskraćena intelektualno ako budu išli na onlajn nastavu", navela je ova sagovornica.

Jedna devojka se slaže da je potrebno da se nose maske i drži distanca ukoliko se nastava pohađa u školskim klupama.

"Uživo u školu deca treba da idu pod dobrim uslovima, a sada se uglavnom kada se ide u školu, ne poštuju ta pravila pa je onda bolje onlajn", smatra mlada Beograđanka.

Prema rečima resornog ministra Branka Ružića, na sednici Kriznog štaba koja bi trebalo da bude početkom sledeće nedelje, biće doneta odluka o eventualnom produženju jesenjeg raspusta, kao i o drugim modelima rada škola.

Komentari (0)

Srbija