Društvo

Korona u školama u Srbiji: Više zaraženih učenika i nastavnika nego u prethodnim talasima

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

24/10/2021

-

13:21

Korona u školama u Srbiji: Više zaraženih učenika i nastavnika nego u prethodnim talasima
Korona u školama u Srbiji: Više zaraženih učenika i nastavnika nego u prethodnim talasima - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, Tanjug/Strahinja Aćimović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sve je više zaraženih učenika virusom korona. Lekari kažu da se deca u ovom talasu sve češće sreću u kovid ambulantama, dok su u prethodnim talasima mališani retko mogli da se vide. Tome je doprineo i delta soj virusa korona koji je dominantan u Srbiji. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za poslednjih nedelju dana virusom korona zaraženo je 4.372 (0,57) dece školskog uzrasta od šest do 18 godina, što je povećanje u odnosu na nedelju koja joj je prethodila kada je bilo 3.442 (0,45 odsto) zaraženih učenika.

Broj zaražene dece, ali i nastavnika u školama svakodnevno se prati. I dok se objavljuje broj zaraženih đaka, javnost nema uvid koliko je nastavnika pozitivno na kovid 19. Kako bi se sprečilo širenje virusa, škole su dobile jasne instrukcije kada odeljenja prelaze na onlajn nastavu.

Ukoliko je u odeljenju 16 i manje učenika, kada se zaraze tri đaka odeljenje prelazi na onlajn nastavu na 10 dana. U odeljenjima gde ima 17 i više učenika, čim se pojavi dvoje zaražene dece odeljenje se deli na dve grupe koje nastavu prave po kombinovanom modelu- dan u školi, dan od kuće. Na gupe se primenjuje model kao na odeljenja sa 16 i manje učenika. Ukoliko se zaraze tri đaka, ta grupa prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 kalendarskih dana.

Iz Ministarstva prosvete su saopštili da je u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno 72 (0,18 odsto) odeljenja (sa 16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 1.003 (2,52 odsto) odeljenja (sa 17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 157 (0.39%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

U kovid ambulantama sve više dece

Direktor Doma zdravlja Palilula dr Aleksandar Stojanović rekao je ranije za Euronews Srbija da u toku dana sada imaju oko 250 dece na pregledu sa sumnjom na kovid, što je neuporedivo više u odnosu na prethodne talase.

"Delta soj se pokazao da ide sa težom kliničkom slikom. Ljudi moraju da shvate da je virus mutirao i da sada ostavlja posledice i na decu. Deca nam dolaze do respiratora", upozorava on.

Ističe da se povećava broj zaražene dece od najnižeg uzrasta do srednje škole, a ono što lekare plaši je sve više težih formi bolesti, sa jednostranom ili obostranom upalom pluća.

On je ukazao da na svaku pojavu temperature, curenje iz nosa, promuklost roditelji treba da reaguju i da decu odvedu kod lekara. 

"Apel je roditeljima da dovode decu odmah čim primate poteškoće. Virus je ojačao, mutirao. U prethodnim talasima deca nisu bila ugrožena, imala su lakše simptome, sada virus pokazuje sve svoju ćud”, rekao je Stojanović.

Tiodorović: Broja obolelih đaka možda dvostruko veći

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je broj obolelih đaka u školama širom Srbije možda dvostruko veći nego što je prijavljen.

"Svi iz medicinskog dela Kriznog štaba podržali su kolege pedijatre u zahtevu da se uvede barem desetodnevni onlajn sistem nastave. Skrećemo pažnju da podaci kojima raspolažemo nisu dobri. Na terenu je drugačija situacija, jer se ne testiraju sva deca. Ne prijavljuje se sve kako je bilo, odnosno, u odnosu to na prijavljen broj slučajeva kod dece, može biti da ih ima čak i duplo", rekao je Tiodorović za TV Prva, komentarišući odluku da se od ponedeljka ne pređe na onlajn nastavu u školama.

On je dodao da deca dolaze bolesna u školu.

Ministarstvo: Odluku o prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab

Ministarstvo prosvete saopštilo je da odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab. 

"Dok ne bude doneta takva odluka Tim za škole, će kao i do sada, donositi odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samopuravama", navodi se u saopštenju MInistarstva.

Oni su pozvali članove medicinskog dela Kriznog štaba da prisustvuju narednom sastanku Tima za škole, da zajedno sagledaju situaciju i donesu odluku za naredni period.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija