Društvo

Odlučeno po kom modelu će škole raditi naredne nedelje

Komentari

Autor: S. T.

15/10/2021

-

10:38

Odlučeno po kom modelu će škole raditi naredne nedelje
Tanjug/Dušan Aničić, profimedia - Copyright Tanjug/Dušan Aničić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U srednjim školama u tri lokalne samouprave od ponedeljka đaci će nastavu pratiti po kombinovanom modelu, odlučio je Tim za škole.

Po kombinovanom modelu- dan u školi, dan kod kuće nastavu će pratiti đaci srednjih škola u Beogradu, Vrnjačkoj Banji i Šapcu.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama, saopštilo je MInistarstvo prosvete.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovida 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika.

Oboljevanje učenika

Prema  "semafor modelu" ukoliko se pojave slučajevi infekcije virusom korona kod učenika, roditelj o tome obaveštava školu. Ukoliko se u jednom odeljenju sa 16 ili manje učenika, pojavi troje zaraženih đaka u odeljenju celo odeljenje prelazi na treći, onlajn model nastave u trajanju od 10 dana. To važi samo za to odeljenje.

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazi se na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

Iz Ministarstva prosvete je saopšteno da prema podacima koje im je dostavio Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" u nedelji od 7. oktobra do 13. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 3.442 (0.45 odsto) obolelih.

Promena rada u odeljenjima 

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je 63 (0,16 odsto) odeljenja, koja imaju 16 i manje učenika, koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana. 

Ukupno je 909 (2,31 odsto) odeljenja, sa 17 i više đaka, koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Još su 132 (0,33 odsto) grupe u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn zbog pojave tri slučaja infekcije učenika u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija