Društvo

Tiodorović: Broj obolele dece u školama možda duplo veći od prijavljenog

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2021

-

09:49

Tiodorović: Broj obolele dece u školama možda duplo veći od prijavljenog
Tiodorović: Broj obolele dece u školama možda duplo veći od prijavljenog - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je broj obolelih đaka u školama širom Srbije možda dvostruko veći nego što je prijavljen.

"Svi iz medicinskog dela Štaba podržali su kolege pedijatre u zahtevu da se uvede barem desetodnevni onlajn sistem. Skrećemo pažnju da podaci kojima raspolažemo nisu dobri. Na terenu je drugačija situacija, jer se ne testiraju sva deca. Ne prijavljuje se sve kako je bilo, odnosno, u odnosu to na prijavljen broj slučajeva kod dece, može biti da ih ima čak i duplo", rekao je Tiodorović za televiziju Prva, komentarišući odluku da se od ponedeljka ne pređe na onlajn nastavu u školama.

On je dodao da deca dolaze bolesna u školu.

"Nastavnici prijavljuju da deca dolaze sa sumnjom na simptome kovida, ali da ih roditelji šalju u školu, jer nemaju drugi način da to reše. Time se dovode u opasnost svi, i ta deca i ostali đaci", dodao je Tiodorović.

Epidemiolog je podsetio i da će u srednjim školama na teritoriji Beograda, Vrnjačke Banje, Niša i Šapca od ponedeljka, 25. oktobra, primenjivati model kombinovane nastave, prema objavi Ministarstva prosvete.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U Ministarstvu prosvete kažu da su pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani: opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija