Društvo

Zaseda Krizni štab - izvesno produženje jesenjeg raspusta, lekari traže pooštravanje mera

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

04/11/2021

-

13:54

Zaseda Krizni štab - izvesno produženje jesenjeg raspusta, lekari traže pooštravanje mera
Zaseda Krizni štab - izvesno produženje jesenjeg raspusta, lekari traže pooštravanje mera - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, profimedia, Tanjug AP/Alastair Grant, Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona poečala je danas u 15.30 sati. Glavna tema biće kako da se zaustavi dalje širenje virusa korona, jer već sedam nedelja broj novozaraženih na dnevnom nivou ne pada ispod 6.000, bolnice su pune kovid pacijenata, a povećava se i broj umrlih.

Izvesno je samo da će danas biti usvojen predlog da se produži jesenji raspust, jer oko toga postoji saglasnost svih članova. Đacima će sutra biti poslednji dan u školi, te će umesto četiri dana, na pauzi da budu devet dana. Predlog za produženje raspusta stigao je nakon što su lekari u Kriznom štabu, posebno pedijatri, tražili da škole pređu 10 dana na onlajn nastavu, jer je sve veći broj dece zaražen, a u Institutu za majku i dete i Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj nekoliko njih je na respiratoru.

Kako se približava jesenji raspust koji je po školskom kalendaru planiran za 11. i 12. novembar, predloženo je da se raspust produži za za tri dana - 8, 9,10. novembar i da spojeno sa dva vikenda đaci imaju pauzu od devet dana.

Medicinski deo Kriznog štaba već duže insistira da se uvedu restriktivnije mere, kako bi se prekinuo lanac ubrzanog širenja virusa, ali su saglasnost i ostalnih članova dobili samo za uvođenje kovid propusnica u ugostiteljske objekte i to posle 22 sata. Lekari su tražili da se kovid propusnice uvedu još tokom leta, ali je odluka doneta tek na prošloj sednici, a počela je da se primenjuje od 23. oktobra, odnosno 25. oktobra kada su počele da se naplaćuju kazne.

Medicinari su saglasni da sa merama koje su na snazi - maska, distanca, ograničen broj okupljanja do 500 ljudi, kao i kovid propusnice posle 22 sata i jesenja pauza za đake neće zaustaviti širenje virusa, te traže da se na 10 dana skrati radno vreme do 17 sati, a da duže radi samo ono što je neophodno za život - apoteke, benzinske pumpe, prodavnice prehrambene robe.

Traže da se smanji dozvoljeni broj ljudi na jednom mestu sa 500 na pet, kao i da kovid propusnice važe 24 sata u ugostiteljskim objektima.

Kovid propusnice 24 sata

"Medicinski deo se zalaže da kovid propusnice budu uvedene 24 sata u ugostiteljskim objektima. Žao mi je, ali ovo što je do sada uvedeno neće biti dovoljno. S takvim merama nećemo uspeti. Sada je prihvaćen minimum minimuma, tj. da kovid propusnice budu od 22 sata. Medicinski deo Kriznog štaba tražio je i da 10 dana bude skraćeno radno vreme svih objekata, osim apoteka, marketa i pumpi. Ako govorimo o tome šta ima efekta, onda je 24 sata prvo i osnovno i to je prvo na čemu ćemo insistirati", rekao je nedavno Kon za Euronews Srbija.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

I epidemiolog prof. Branislav Tiodorović više puta je ponovio da je zajednički stav svih članova medicinskog dela Kriznog štaba da nije dovoljno da kovid propusnice važe samo od 22 časa, već da je potrebno da to bude 24 sata.

Tiodorović smatra da se moraju uvesti na 10 dana vrlo restriktivna ograničenja koja će se odnositi na sve, osim objekata za snabdevanje hrane, apoteke i benzinske pumpe.

Brnabić: Vakcinacija jedini odgovor na pandemiju

Da će teško biti usvojene restriktivnije mere već je najavljeno sa državnog vrha. Premijerka Ana Brnabić izjavila je u sredu 27. oktobra da za sada neće biti produženja važenja kovid propusnica na 24 sata. Ona je u Kragujevcu rekla da je vakcinacija protiv koronavirusa odgovor na pandemiju i da "tu imamo, polako, rast - prešli smo 55 odsto vakcinisanih".

Na pitanje da li će mere protiv epidemije biti pooštrene, premijerka Srbije je tada navela da "za sada treba u potpunosti da implementirati postojeću meru".

"Pritom mi idemo opet i sa striktnim inspekcijama za ostale mere, za maske na zatvorenom i otvorenom, tamo gde je nemoguće držati distancu", rekla je Brnabić, koja je i na čelu Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

Kazne u prvoj nedelji

U prvoj nedelji primene kovid propusnica od 25. do 31. oktobra, republičke i lokalne inspekcije kao i komunalna milicija, kontrolisale su 10.533 veća ugostiteljska objekta.

Kako je za Euronews Srbija rečeno u Radnoj grupi za koordinaciju republičkih inspekcija i inspekcija lokalnih samouprava napisano je devet kazni za pravna lica po 300.000 dinara, 11 za preduzetnike od 150.000 dinara, 12 za odgovorna lica po 50.000 dinara, 30 za kovid redare po 30.000 dinara i za goste 72 kazne po 5.000 dinara.

Zbog nepoštovanja mera u ugostiteljskim obektima naplaćene su kazne u ukupnom iznosu od 6. 210. 000 dinara.

Osim kovid propusnica kontrolisano je sprovođenje i drugih protivepidemijskih mera. Obavljeno je ukupno 25. 549 nadzora i to u ugostiteljskim objektima, koncertima, sportskim događajima, tržnim centrima, salama za iznajmljivanje, velikim trgovinskim lancima, javnom prevozu, pijacama.

Kovid propusnice 

Jedina mera koja je uvedena u novom talasu virusa korona, koji je počeo još u avgusta, bila je uvođenje kovid propusnica u sve ugostiteljske objekte posle 22 sata. Nova mera primenjuje se od 23. oktobra, a sa kaznama se krenulo dva dana kasnije.

Validna kovid propusnica podrazumeva potvrdu o primljenoj vakcini. Za one koji nisu vakcinisani važeći kovid sertifikat je i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Kovid propusnica može biti i potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci, kao i potvrda o pozitivnom testu na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

Kovid propusnica nije potvrda koja se dobija nakon vakcinacije, već digitalni zeleni sertifikat koji se može dobiti preko eUprave u elektronskom obliku. Za one koji nisu vešti sa tehnikom, digitalni zeleni sertifikat mogu dobiti i na šalterima Pošte. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija