Društvo

Zakazana sednica Kriznog štaba: Zeleno svetlo za produženje raspusta, đaci u klupama do petka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2021

-

13:57

Zakazana sednica Kriznog štaba: Zeleno svetlo za produženje raspusta, đaci u klupama do petka
Zakazana sednica Kriznog štaba: Zeleno svetlo za produženje raspusta, đaci u klupama do petka - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, Tanjug/Strahinja Aćimović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sednica kriznog štaba biće održana u četvrtak u 15.30, saznaje Euronews Srbija. 

Kako je Euronews Srbija ranije pisao, na sednici štaba trebalo bi da bude doneta odluka o produženju jesenjeg raspusta za đake. Đacima će, prema sadašnjem predlogu, poslednji dan škole biti petak, 5. novembra, a u školske klupe se vraćaju u ponedeljak 15. novembra.

Jesenji raspust se produžava zbog nepovoljne epidemiološke situacije, kako bi se presekao lanac prenosa virusa. 

Naime, medicinski deo Kriznog štaba, pre svega pedijatri, tražili su da đaci pređu na onlajn nastavu deset dana, zbog sve većeg broja zaraženih, ali i komplikacija izazvanih kovidom. Trenutno je na respiratoru nekoliko mališana u Institutu za majku i dete i Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

profimedia

 

Tim za škole koji donosi odluku o nastavi, a čine ga predstavnici Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut" održao je sastanak sa epidemiologom i članom Kriznog štaba dr Predragom Konom i zaključeno je da je najbolje rešenje da se đacima za nekoliko dana produži jesenji raspust.

Naime, školskim kalendarom za ovu godinu predviđen je mini, jesenji raspust 11. i 12. novembra, a spojeno sa vikendom đaci bi bili na pauzi četiri dana. Predloženo je da se raspust produži za tri dana - 8, 9 i 10, te da sa dva vikenda đaci imaju pauzu od devet dana.

Blagojević: Devet dana bez nastave

Pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević rekao je ranije za Euronews Srbija da je predlog o produženju jesenjeg raspusta upućen Kriznom štabu.

"Pokušali smo da razmotrimo i analiziramo aspekte ovakve odluke. Shvatili smo da praktično za dodatna tri dana – 8, 9, i 10. novembra, zajedno sa već planiranim mini raspustom 11. i 12. dobijamo praktično devet dana bez nastave", rekao je Blagojević. 

Precizirao je da bi to važilo na teritoriji cele Srbije i da se očekuje da Krizni štab sagleda i neke dodatne mere i aktivnosti.  Na pitanje o pomeranju početka zimskog raspusta, pomoćnik ministra prosvete je rekao da nije bilo reči o tome.

Ministarstvo prosvete saopštilo je ranije da prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje im je dostavio Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" u nedelji od 21. oktobra do 28. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4. 388 (0,57 odsto).

profimedia, Pixabay

 

Epidemiolozi prethodnih dana upozorili su da zvanični brojevi predstavljaju samo vrh ledenog brega, da se mnoga deca ne testiraju, jer infekcija kod njih često prolazi bez simptoma ili sa blažom kliničkom slikom.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je nedavno da podaci kojima se raspolaže o broju zaraženih učenika nisu realni i da je čak i duplo više zaražene dece.

"Na terenu je drugačija situacija, jer se ne testiraju sva deca", naveo je on.

A sistem funkcioniše tako što je mnogo toga prepušteno roditeljima. Naime, ukoliko su zaraženi mama i tata i deca bi morala u izolaciju, a da o tome roditelji obaveste učitelja ili razrednog starešinu. U praksi je to drugačije, mnogi prećute infekciju, jer deca nemaju simptome te ih šalju u školu.

Škola na dnevnom nivou prati broj inficirane dece i nastavnika i o tome obaveštava lokalni zavod za javno zdravlje i školsku upravu. Zbirne podatke o broju zaraženih učenika i onih koji su u izolaciji Tim za škole dobija na nedeljnom nivou te na osnovu njih odlučuju kako će se organizovati nastava naredne nedelje. Škole se obaveštavaju o radu za narednu nedelju svakog petka do 12 sati. 

Ostali zahtevi lekara u Kriznom štabu

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije koja traje već sedam nedelja medicinski deo Kriznog štaba insistiraće na pooštravanju mera - kovid propusnice da važe u ugostiteljskim objektima  24 sata, da se radnje zatvaraju u 17 sati, a posle toga da radi samo ono što je esencijalno - benziske pumpe, apoteke, prodavnice prehrambene robe, kao i da se okupljanja ograniče sa 500 na pet ljudi.

 

Komentari (0)

Srbija