Društvo

Ružić pred sednicu Kriznog štaba: Obrazovni sistem spreman za produženje raspusta

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

10:29

Ružić pred sednicu Kriznog štaba: Obrazovni sistem spreman za produženje raspusta
Ružić pred sednicu Kriznog štaba: Obrazovni sistem spreman za produženje raspusta - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Obrazovni sistem je spreman za produženje jesenjeg raspusta, poručio je danas ministar prosvete Branko Ružić.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba će, prema najavama, biti doneta odluka da li će đaci od 8. novembra biti na raspustu, a Ružić kaže da ta mera ima smisla "ukoliko se paralelno bude primenjivala sa kovid propusnicama".

"U školama situacija nije alarmantna, ali imamo sve više prijema kod pedijatara, imali smo troje tinejdžera koji su preminuli. To je alarm koji treba da ukaže na potrebu da dođemo do svesti da je vakcinacija najbitnija", rekao je Ružić, prenosi Tanjug.

Resorni ministar je rekao da ne može da se nameće obavezna vakcinacija i dodao da je "antivakserska agresija nedopustiva".

"Takođe, mediji su važni ukoliko ostave prostora takvim idejama", istakao je Ružić.

Na pitanje da li se razmišlja o tome da kovid propusnice budu obavezne za nastavno osoblje kako bi pristupilo nastavi, Ružić odgovara da takva mera u ovom momentu nije moguća.

"Ukoliko se raspust produži, gradivo će se nadoknaditi"

Ružić je poručio i da će se, ukoliko dođe do produžetka raspusta, gradivo nadoknaditi ili kroz radnu subotu ili intenziviranjem rada u školama. Kako je dalje naveo, krajnja mera bila bi produžetak školske godine.

"Verujem da do toga neće doći, ali ne znamo kako će se ova situacija odvijati", rekao je Ružić i naglasio da je najbolje da đaci idu u školu ali uz striktno poštovanje mera.

Obrazovni sistem u ovom trenutku broji oko 5.000 zaraženih đaka, što je ispod jedan odsto, kao i 1,3 odsto obolelog nastavnog i vannastavnog kadra, rekao je Ružić.

Podsetimo, kao je Euronews Srbija već pisao, sednica kriznog štaba održaće se danas u 15.30 sati. Tada bi trebalo da bude doneta odluka o produženju jesenjeg raspusta za đake.

Đacima će, prema sadašnjem predlogu, poslednji dan škole biti petak, 5. novembra, a u školske klupe se vraćaju u ponedeljak 15. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija