Evropa

U Holandiji stupio na snagu delimični lokdaun, trajaće najmanje tri nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2021

-

09:22

U Holandiji stupio na snagu delimični lokdaun, trajaće najmanje tri nedelje
U Holandiji stupio na snagu delimični lokdaun, trajaće najmanje tri nedelje - Copyright Tanjug AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Delimični lokdaun danas je stupio na snagu u Holandiji, usred rekordnih brojeva slučajeva koronavirusa i zabrinutosti zbog potencijalno zaraznije nove varijante omikron.

Najmanje naredne tri nedelje, ugostiteljski i kulturni prostori kao što su kafići, muzeji i bioskopi moraju biti zatvoreni do 17.00 sati po lokalnom vremenu. Vlasti smatraju da su mere ključne za zaštitu bolnica u zemlji od preopterećenja, prenose agencije.

EPA/ Olaf Kraak

 

Kako prenosi BBC, Holandija ima nedovoljno kreveta za intenzivnu negu, operacije se otkazuju, a stotine ljudi svake sedmice umire od kovida. Više od 22.000 novih slučajeva dnevno prijavljeno je u petak, a nova pravila su osmišljena tako da rekordno visoku stopu zaraze stave pod kontrolu.

U međuvremenu, oko 60 osoba trenutno se testira na novu varijantu. Svi su nedavno stigli na dva leta iz Južne Afrike, gde je novi soj omikron otkriven ranije ovog meseca. Putnici su bili pozitivni na korinavirus i stavljeni su u karantin u hotelu u blizini amsterdamskog aerodroma Šiphol dok prolaze dalje testove, rekli su holandski zvaničnici.

Tanjug AP/Peter Dejong

 

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je varijanta zabrinjavajuća, a rani dokazi ukazuju na veći rizik od ponovne infekcije. Brojne zemlje širom sveta sada su zabranile letove u i iz Južne Afrike i nekoliko susednih zemalja. Holandija je od početka pandemije imala skoro 20.000 potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih s kovidom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa