Zdravlje

Bajontek, Moderna i Džonson rade na novoj vakcini za omikron

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2021

-

22:22

Bajontek, Moderna i Džonson rade na novoj vakcini za omikron
Tanjug/AP/Hassene Dridi - Copyright Tanjug/AP/Hassene Dridi

veličina teksta

Aa Aa

Kompanije Bajontek, Moderna i Džonson i Džonson (J&J) rade na vakcinama koje su posebno usmerene na novi omikron soj koronavirusa u slučaju da postojeće vakcine ne budu efikasne protiv nove varijante, navodi se u današnjem saopštenju ovih kompanija.

Pojava nove omikron varijante izazvala je globalne reakcije jer su svi zabrinuti da bi novi soj mogao brzo da se širi čak i među vakcinisanima, prenosi Rojters.

Zbog toga su ponovo uvedena restrikcije na putovanja i druga epidemiološka ograničenja širom sveta.

Iz Bajonteka je stigla potvrda da je ta kompanija u saradnji sa partnerima iz Fajzera započela rad na vakcini prilagođenoj varijanti omikron.

U međuvremenu, izvršni direktor Moderne Stefan Bansel izjavio je za CNBC da bi do isporuka nove vakcine moglo da prođe više meseci, najavljujući da bi za približno dve nedelje trebalo da bude poznato u kojoj meri su postojeće vakcine efikasne protiv omikron soja korona virusa.

U kompaniji J&J takođe je u toku procena efikasnosti postojeće vakcine protiv kovida-19 u slučaju zaražavanja omikron sojem, a istovremeno se i traga za vakcinom specifičnom baš za tu varijantu.

"Počeli smo da radimo na dizajniranju i razvoju nove vakcine protiv soja omikron i brzo ćemo je unaprediti i pokrenuti kliničke studije ako bude potrebno", izjavio je Matai Mamen, prvi čovek departmana za globalna istraživanja kompanije J&J.

Jedan ekspert za zarazne bolesti iz Južne Afrike rekao je da se čini da je omikron varijanta korone prenosivija od prethodnih sojeva čak i na ljude sa imunitetom stečenim vakcinacijom ili nakon preležane infekcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin