Fokus

Novi Bajdenov gaf: Predsednik SAD južnoafrički soj koronavirusa nazvao "omnikron"

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2021

-

19:35

Novi Bajdenov gaf: Predsednik SAD južnoafrički soj koronavirusa nazvao "omnikron"
Novi Bajdenov gaf: Predsednik SAD južnoafrički soj koronavirusa nazvao "omnikron" - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden, koji je ranije umeo da promaši nečije ime ili da deluje kao da spava tokom susreta sa zvaničnicima, ovoga puta je pogrešno nazvao novi soj koronavirusa.

Kako prenosi "LA tajms", Bajden je tokom popodnevnog govora iz Bele kuće o spremnosti Amerike da se suoči sa novim sojem, nekoliko puta izgovorio "omnikron", umesto omikron.

Bajden je rekao da novi soj jeste razlog za zabrinutost, ali ne i za paniku. 

On je izjavio da je njegova administracija spremna za novi omikron soj koronavirusa iako naučnici tek treba da utvrde koliko je opasan, rekavši da se Amerika "ne štedi i pritom uklanja sve blokade kako bi očuvala zdravlje svojih građana".

"Ovo je soj za zabrinutost, ne i za paniku", poručio je Bajden iz Bele kuće, preneo je "LA tajms".

Mnoga pitanja oko omikrona, koji je prvi put potvrđen u Južnoj Africi prošle nedelje, ostaju nejasna. Iako neki naučnici strahuju da bi mogao da se pokaže da je izuzetno zarazan ili da izbegne zaštitu dobijenu od vakcina, javni zdravstveni radnici Amerike kažu da im treba oko dve nedelje da dobiju tačne odgovore na ova pitanja.

Omikron je već otkriven u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Kanadu, a Bajden kaže da očekuje da stigne i do SAD. On je istakao da njegova administracija već radi sa farmaceutskim kompanijama da modifikuje postojeće vakcine, ukoliko je potrebno.

"Zasad ne verujemo da su neophodne dodatne mere. Pre ili kasnije, videćemo slučajeve omikrona i ovde. Moramo da se suočimo sa novom pretnjom na način na koji smo to radili i ranije", naveo je Bajden dodavši da vlada za sada ne planira nove restriktivne mere za putovanja i poslove.

Uz, kada je reč o vakcinaciji, predsednik SAD je rekao i da, ukoliko je neko dobio dve vakcine protiv koronavirusa, a ima 18 i više godina, već sada može da ode po treću dozu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet