Evropa

Omikron soj kornavirusa se širi u sve više zemalja: SZO upozorava na visok rizik, hitan sastanak ministara zdravlja G7

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2021

-

07:59

Omikron soj kornavirusa se širi u sve više zemalja: SZO upozorava na visok rizik, hitan sastanak ministara zdravlja G7
Tanjug/AP/Matthias Balk - Copyright Tanjug/AP/Matthias Balk

veličina teksta

Aa Aa

Nova varijanta virusa korona "omikron" registruje se u sve većem broju zemalja. Soj je do sada otkriven u više od 10 zemalja širom Evrope, Afrike i Azije. Potvrđen je i u Severnoj Americi, a slučajevi su otkriveni i u Kanadi.

Ministri zdravlja G7 održaće danas hitan sastanak o novoj varijanti kovida-19, koja se širi svetom i primorava zemlje na zatvaranje granica. Sastanak je sazvala Britanija koja predsedava G7, i koja je među sve većim brojem zemalja koje su otkrile slučajeve nove varijante koja sadrži brojne mutacije.

Virusolog iz austrijske pokrajine Tirol, Dorote fon Lar, saopštila je da je u Austriji potvrđeno prisustvo novog, omikron soja korona virusa. Fon Lar je za ORF kazala da je novi soj dokazan sekvenciranjem i da, pored prvog slučaja, postoji sumnja u zarazu istim sojem kod 30 lica.

Vlasti pokrajine Tirol su u subotu uveče prijavile slučaj sumnje u zarazu omikron sojem kod jednog Austrijanca koji se vratio sa putovanja po Africi. Na bečkom aerodromu Švehat obavlja se detaljna kontrola putnika iz južnoafričkih zemalja.


Pripadnici vojske prate tok putovanja, kako bi se sprečilo da neko u zemlju uđe uz zaobilaženje zabrane ulaska iz zemalja juga Afrike, koje je na snazi od petka.

Potvrđena dva slučaja u Otavi

Dva slučaja omikron soja korona virusa potvrđena su u Otavi, glavnom gradu Kanade, saopštila je sinoć vlada kanadske pokrajine Ontario.

"Pokrajina Ontario je potvrdila dva slučaja omikron soja Kovida-19 u Otavi, a oba su prijavljena kod osoba koje su nedavno doputovale iz Nigerije", navodi se u saopštenju. Oba pacijenta su, kako se dodaje, u izolaciji, prenosi Si-Bi-ES.

U Kanadi je u petak stupila na snagu zabrana putovanja stranim državljanima, koji su bili u određenim drzavama u južnoj Africi u prethodne dve nedelje.

Soj koji izaziva zabrinutost

Omikron soj korona virusa otkriven je nedavno u Južnoafričkoj Republici, a Svetska zdravstvena organizacija ga je označila kao "soj koji izaziva zabrinutost".

Svet posebno brine da li će nova varijanta virusa brže da se prenosi i da li će biti otporna na postojeće vakcine.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči preneo je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da će biti potrebno oko dve nedelje, kako bi se dobile preciznije informacije o prenosivosti i drugim karakteristikama omikron soja korona virusa, saopštila je Bela kuća.

Fauči je Bajdenu rekao da i dalje veruje da će vakcine koje trenutno postoje obezbediti određen stepen zaštite protiv teških oblika korona virusa, dodaje se u saopštenju, a prenosi Rojters.

Zvaničnik Bele kuće prethodno je najavio da će se Bajden sastati danas sa članovima tima za odgovor na korona virus, uključujući sa Faučijem.

Britanija: Kazna za nenošenje maske 235 evra

Osobe koje odbiju da nose maske u javnom prevozu ili u prodavnicama u Velikoj Britaniji biće kažnjeni sa 200 funti (oko 235 evra) za prvi prekršaj, preneo je "Miror".

Premijer Boris DŽonson je vratio obavezno nošenje maske kako bi se sprečilo širenje korona soja, omikrona. Nova pravila će početi kaznama kada se danas usvoji zakon u parlamentu, a stupiće na snagu u utorak u četiri sata ujutru.

Svako ko zaboravi ili odbije masku, platiće 200 funti prvi put, a svaki naredni prekršaj se naplaćuje duplo. To znači da drugi put ako osoba nema masku plaća 400 funti, treći put 800, a kazna može najviše da stigne do 6.400 funti.

Pravila se ne primenjuju za u ugostiteljstvu, konkretno u restoranima i pabovima, na koncertima i raznim događajima, niti parlament može naterati poslanika da nosi masku u skupštini.

SZO:Visok globalni rizik

Omikron soj će se verovatno proširiti na međunarodnom nivou, predstavljajući "veoma visok" globalni rizik tamo gde bi porast slučajeva kovida-19 mogao da ima "teške posledice" u nekim oblastima, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Dalje se navodi da su potrebna dalja istraživanja da bi se bolje razumeo potencijal omikrona da izbegne zaštitu imuniteta koja je posledica vakcina i prethodnih infekcija, kao i da se u narednim nedeljama očekuje još više podataka o ovom soju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa