Fokus

U Austriji potvrđen omikron soj koronavirusa, sumnja se da je zaraženo 30 lica

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2021

-

07:47

U Austriji potvrđen omikron soj koronavirusa, sumnja se da je zaraženo 30 lica
U Austriji potvrđen omikron soj koronavirusa, sumnja se da je zaraženo 30 lica - Copyright AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Virusolog iz austrijske pokrajine Tirol, Dorote fon Lar, saopštila je da je u Austriji potvrđeno priisustvo novog, omikron soja koronavirusa. Takođe, švajcarska vlada je saopštila da je novi soj otkriven i u toj zemlji. 

Virusolog Fon Lar je za austrijski ORF kazala da je novi soj dokazan sekvenciranjem i da, pored prvog slučaja, postoji sumnja u zarazu istim sojem kod 30 lica.

Vlasti pokrajine Tirol su u subotu uveče prijavile slučaj sumnje u zarazu omikron sojem kod jednog Austrijanca koji se vratio sa putovanja po Africi.

Na bečkom aerodromu Švehat vrši se detaljna kontrola putnika iz južnoafričkih zemalja.

Pripadnici vojske s tim u vezi prate tok putovanja, kako bi se sprečilo da neko u zemlju uđe uz zaobilaženje zabrane ulaska iz zemalja juga Afrike, koje je na snazi od petka.

Na snazi je zabrana sletanja avionima iz zemalja juga Afrike, kao i ulazak putnika iz tih država u Austriju.

Samo austrijski državljani mogu da uđu u zemlju, ali sa negativnim PCR testom i desetodnevnim karantinom.

Kada je reč o Švajcarskoj, u toj zemlji su pooštrena ograničenja za ulazak. Omikron soj je otkriven kod osobe koje se vratila iz Južne Afrike pre oko nedelju dana, objavila je švajcarska Federalna kancelarija za javno zdravlje na Tviteru.

Testiranje će razjasniti situaciju u narednim danima, dodaje se u saopštenju kancelarije, a prenosi agencija Rojters.

Švajcarska je naložila da putnici iz 19 zemalja moraju da pokažu negativan test kada ulaze na let za tu zemlju, i da moraju da odu u 10-dnevni karantin po dolasku.

Na listi su i Australija, Danska, Britanija, Češka, Južnoafrička Repuoblika i Izrael.

Švajcarski građani podržali su na jučerašnjem referendumu vladin plan reagovanja na pandemiju, čime je otvoren put za nastavak sprovođenja mera za ograničavanje sve većeg broja kovida-19.

SZO: Zabrinjavajuća varijanta

Svetska zdravstvena organizacija označila je novi soj koronavirusa "zabrinjavajućom varijantom", i nazvala ga omikron. U saopštenju se navodi da preliminarni dokazi sugerišu da nova varijanta kovida 19 nosi veći rizik za ponovnu infekciju od drugih varijanti, kao i da ima "veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće".

Južnoafrički naučnici su ranije identifikovali novu varijantu koronavirusa za koju kažu da stoji iza nedavnog rasta broja infekcija koronavirusom u Gotengu, najnaseljenijoj provinciji zemlje. Nije jasno gde je nova varijanta zapravo nastala, ali su je prvi otkrili naučnici u Južnoj Africi, a takođe je pronađena u Belgiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Bocvani, Hong Kongu i Izraelu.

Južnoafrički ministar zdravlja Džo Fala rekao je da je nova varijanta povezana sa "eksponencijalnim porastom" broja slučajeva u poslednjih nekoliko dana, iako stručnjaci još uvek pokušavaju da utvrde da li je nova varijanta, nazvana B.1.1.529, zaista odgovorna za to.

Poslednjih nedelja je u ovoj zemlji bilo nešto više od 200 novozaraženih dnevno, ali je u četvrtak taj broj iznosio 2.465. Trudeći se da objasne nagli porast slučajeva, naučnici su proučavali uzorke virusa i otkrili novu varijantu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet