Evropa

Fon der Lajen o novom omikron soju: Nadamo se najboljem, ali se spremamo za najgore

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2021

-

19:17

Fon der Lajen o novom omikron soju: Nadamo se najboljem, ali se spremamo za najgore
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP/Johanna Geron

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija mora da razmotri obaveznu vakcinaciju kao odgovor na širenje veoma zaraznog omikron soja kovida širom Evrope, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Moj lični stav je da mislim da je razumljivo i prikladno da sada vodimo ovu diskusiju", izjavila je Fon der Lajen na konferenciji za medije, istakavši da trećina od 450 miliona stanovnika EU još  nije vakcinisana.

"Kako možemo da podstaknemo i potencijalno razmišljamo o obaveznoj vakcinaciji u Evropskoj uniji? O tome je potrebna diskusija. Za ovo je potreban zajednički pristup, ali mislim da je to diskusija koju ćemo morati da vodimo", poručila je Der Lajen u obraćanju novinarima u Briselu, a prenosi britanski list "Gardijan".

"Imamo vakcine, vakcine koje spasavaju život, ali one se ne koriste svuda na adekvatan način. A ovo košta. Ovo je ogroman zdravstveni trošak", izjavila je Lajen.

Naglašava da "puna vakcinacija i busteri" daju građanima "najjaču za sada dostupnu zaštitu" protiv korona virusa u situaciji dvostruke opasnosti - četvrtog talasa pandemije i pojave novog soja korona virusa.

"Za novi soj omikron SZO kaže da je visoko rižičan. Mi još ne znamo dovoljno o tom soju, ali znamo toliko da možemo biti zabrinuti. Očekujemo da za 2 do 3 nedelje dobijemo dovoljno informacija o novom soju, a do tada nam predstoji trka sa vremenom koju treba da iskoristimo za vakcinaciju i bustere", kaže Lajen.

Predsednica EK je najavila da će EU do kraja marta dobiti dodatnih 360 miliona doza vakcina kompanija "Fajzer" i "Moderna" što je, prema njenim rečima, dovoljno za buster doze svih vakcinisanih Evropljana.

Istovremeno, u dogovoru sa "Fajzerom" i "Modernom", radi se na isporuci ubrzanoj vakcina za decu koje bi u EU trebalo da budu dostupne od 13. decembra. U slučaju da postojeće vakcine ne budu imale dovoljnu zaštitu kada je reč o novom soju virusa "omikron", Ursula fon der Lajen navodi da je naučnicima potrebno oko 100 dana da prilagode vakcine novoj mutaciji.

"Nadajmo se najboljem, ali pripremimo se na najgore", poručila je Fon der Lajen.

Ona je pozvala građane EU da pored vakcinacije nastave sa primenom drugih mera zaštite kao što su maske, distanca i higijena ruku što je, kako kaže, najbolja saštita od svih varijanti virusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa